Salariile din Marea Britanie nu ţin pasul cu inflaţia. „Preţurile cresc mai rapid decât câştigurile”

0
Publicat:

Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a urcat cu 6,4% în perioada septembrie - noiembrie 2022, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmit Reuters şi BBC.

Salariile în Marea Britanie a urcat cu 6,4%, Foto: Shutterstock
Salariile în Marea Britanie a urcat cu 6,4%, Foto: Shutterstock

Potrivit specialiștilor ONS, acesta este cel mai rapid ritm de creştere din 2001, excluzând pandemia. Totuși, salariile ajustate în funcţie de inflaţie au scăzut cu 2,6%, subliniază sursa citată.

Costul vieţii înregistrează în prezent cel mai rapid ritm de creştere din ultimii aproape 40 de ani, parţial din cauza războiului din Ucraina, informează Agerpres. Bugetele gospodăriilor sunt afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. În prezent, rata anuală a inflaţiei în Regatul Unit se situează la 10,7%.

Valoarea reală a salarizării continuă să scadă, preţurile încă înregistrează un ritm de creştere mai rapid decât câştigurile. Astfel, înregistrăm una din cele mai semnificative scăderi ale salariului reglementat, de când s-a început publicarea acestor date", a afirmat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

În perioada septembrie - noiembrie 2022, creşterea salariilor a fost mai puternică în sectorul privat (7,2%) decât în sectorul public (3,3%). Este cel mai accentuat decalaj, excluzând pandemia, a precizat ONS.

Conform sursei citate, incluzând bonusurile, salariile au înregistrat o creştere anuală de 6,4%, depăşind previziunile economiştilor, de 6,3%.

De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2022, rata şomajului s-a menţinut la 3,7%, în linie cu estimările analiştilor. Deşi este cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani, Banca Angliei a avertizat că până în 2025 rata şomajului aproape se va dubla, din cauza recesiunii dure cu care se va confrunta Marea Britanie.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 85.000 în trimestrul patru din 2022, arată datele transmise de ONS, deşi cei mai mulţi angajatori sunt forţaţi să majoreze salariile pentru a-i atrage pe angajaţii de care au nevoie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite