Marea Britanie înregistrează cel mai mare număr de locuri de muncă vacante din ultimii 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Amazon
Foto: Amazon

Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a urcat la 1,1 milioane, în perioada iulie-septembrie 2021, transmit Reuters şi BBC.

Potrivit sursei citate, acesta este cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 2001, şi depăşeşte nivelul de dinaintea pandemiei.

Cea mai mare creştere a numărului locurilor de muncă vacante în Marea Britanie s-a înregistrat în sectorul de retail şi al reparaţiilor de vehicule, arată datele ONS.

Conform reprezentanţilor Oficiul Naţional de Statistică (ONS), numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 207.000 în septembrie, faţă de luna august, datele arătând continuarea redresării pieţei forţei de muncă, transmite Agerpres. 

În total, numărul angajaţilor a atins nivelul record de 29,2 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricţiilor. 

Potrivit datelor transmise, săptămâna trecută, de Reuters, în Marea Britanie există o penurie de lucrători post-Brexit. Chelnerii, asistenţii medicali, zidarii, muncitorii din abatoare şi şoferii de camioane nu sunt suficienţi.

Recent, sectorul agricol din Marea Britanie a avertizat că sute de mii de porci ar putea ajunge în situaţia în care vor trebui să fie sacrificaţi în următoarele săptămâni, dacă Guvernul de la Londra nu va elibera vize care să permită intrarea în ţară a mai multor măcelari

Lizzie Wilson de la National Pig Association (NPA) a avertizat, săptămâna trecută că, din cauza deficitului de măcelari, procesatorii de carne operează la 25% din capacitate. În consecinţă, mulţi porci ajunşi la maturitate şi care ar fi gata pentru procesare sunt blocaţi la ferme, creând probleme legate de bunăstarea animalelor.

Alte date oficiale publicate marţi arată că rata şomajului în perioada perioada iunie-august 2021 a scăzut la 4,5%, de la 4,6% în perioada mai-iulie 2021, în linie cu estimările analiştilor.

„Piaţa forţei de muncă continuă să se redreseze în urma efectelor pandemiei, numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor în septembrie depăşind cu mult nivelul de dinaintea pandemiei”, a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Analiştii consideră că cifrele ONS privind redresarea pieţei forţei de muncă ar putea în md potenţial încuraja Banca Angliei (BoE) să majoreze rata dobânzii, pentru prima dată după pandemie. BoE, care se pregăteşte să devină prima mare bancă centrală care va majora dobânzile de la debutul pandemiei, urmăreşte să vadă câţi oameni sunt în şomaj după încheierea schemei de sprijinire a locurilor de muncă, transmite Agerpres.

Conform estimărilor organizaţiei Resolution Foundation, la 30 septembrie, data încheierii programului, erau aproximativ un milion de persoane incluse în schemă.

Hussain Mehdi, analist la HSBC Asset Management, susţine că datele lasă deschisă posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze rata dobânzii înainte de finalul acestui an.

Totodată, datele publicate marţi arată că, în perioada iunie-august 2021, câştigurile salariale medii au urcat cu 7,2% în ritm anual, o încetinire după avansul de 8,3% din perioada mai-iulie 2021, deşi statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparaţia cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an şi de creşterea şomajului în rândul angajaţilor cu salarii scăzute. Câştigurile totale, excluzând bonusurile, au înregistrat un avans anual de 6% în perioada mai - iulie 2021. 

Guvernul de la Londra speră ca economia britanică, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ pînă la finalul lui 2021, în urma atenuării restricţiilor, după campania de vaccinare.

Citeşte si:

Brexit provoacă o nouă criză în Marea Britanie. Lipsa de personal din abatoare obligă fermierii să sacrifice zeci de mii de porci sănătoşi

Penurie de angajaţi în industria ospitalităţii din Marea Britanie. Brexitul e responsabil mai ales pentru lipsa bucătarilor, spun antreprenorii

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite