Salarii, pensii, amenzi, impozite şi burse studenţeşti: Ce schimbări aduce 1 februarie în buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi români sunt avantajaţi de măsurile care intră în vigoare de la 1 februarie, mai puţin cei cu venituri mari FOTO Adevărul
Cei mai mulţi români sunt avantajaţi de măsurile care intră în vigoare de la 1 februarie, mai puţin cei cu venituri mari FOTO Adevărul

De la 1 februarie intră în vigoare o serie de măsuri economico-fiscale care vin în sprijinul românilor cu venituri mici şi medii, dar îi afectează pe cei care obţin salarii cu mult peste medie.

Noul Guvern a început anul 2017 în forţă şi a adoptat încă din a doua şedinţă trei acte normative ce aduc schimbări importante în buzunarele românilor pe parcursul acestui an, cele mai multe intrând în vigoare de la 1 februarie.

„Adevărul“ vă prezintă principalele schimbări care vor interveni odată cu intrarea în vigoare a unor măsuri anunţate pentru data de 1 februarie 2017.

** Salariul minim urcă la 1.450 de lei. Executivul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care salariul minim brut se majorează cu 200 de lei (16%), de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie. De această majorare urmând să beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajaţi, dintre care peste 30.000 lucrează în sectorul bugetar. Salariul primit „în mână“ după această majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare. Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane în întreţinere va fi de 1.065 de lei, faţă de 925 de lei, cât a fost din mai 2016, când salariul minim brut a crescut la 1.250 de lei. Guvernul susţine că măsura va determina o creştere economică cu 0,2 puncte procentuale, va stimula ocuparea, va creşte nivelul de trai şi va reduce decalajele sociale. Pe de altă parte, analiştii economici consideră că efectele cele mai nocive ar putea fi extinderea plăţii „la negru“ în anumite categorii de afaceri şi stimularea economiei gri, parţial fiscalizate. Decizia va aduce mai mulţi bani la bugetul statului, însă îi va afecta bugetele angajatorilor, aceştia urmând să majoreze salariile celor remuneraţi cu nivelul minim, dar şi a celor cu salarii apropiate de acest nivel, pentru a evita tensiunile din cadrul firmelor. Potrivit premierului Sorin Grindeanu, măsura va aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ un miliard de lei, sumă care ar acoperi 70% din costurile generate de creşterea punctului de pensie. Încheierea unui contract individual de muncă cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 de lei la 2.000 de lei.

** Cresc amenzile rutiere. Odată cu majorarea salariului minim pe economie creşte şi cuantumul amenzilor de circulaţie. Potrivit Codului Rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate, iar un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Astfel, de la 1 februarie 2017, punctul de amendă va creşte de la 125 de lei la 145 de lei. Amenzile de circulaţie vor fi majorate începând cu 1 februarie, cuantumul acestora fiind stabilit de la 290 de lei până la un nivel maxim de 2.900 de lei, în funcţie de gravitatea contravenţiilor comise.

** Salarii majorate în administraţia locală. Guvernul a mai decis să majoreze, de la 1 februarie, cu 20% salariile şi sporurile încasate de personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale. 

** Mai mulţi bani pentru artişti. Tot de la 1 februarie, salariile şi sporurile încasate de actori şi alte categorii de artişti – personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte – vor fi majorate cu 50% faţă de nivelul acordat în prima lună a acestui an.

** Facilităţi pentru studenţi. Guvernul a decis să majoreze bursele pentru studenţi de la 83 de lei la 201 lei pe lună şi, totodată, să le ofere acestora transport gratuit pe calea ferată. În România, sunt aproximativ 500.000 de studenţi, însă facilităţile se acordă doar celor înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă. Costul acestei măsuri va fi acoprit din sume încasate suplimentar de la români cu salarii mari, în urma modificării Codului Fiscal. 

Codul Fiscal, modificat din nou

Tot vineri, Guvernul Grindeanu a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care aduce modificări Codului Fiscal, necesare pentru a putea creşte veniturile încasate la buget în vederea acoperirii costurilor generate de majorările de salarii, pensii şi burse prezentate mai sus. Guvernul precizează că setul de măsuri de modificare a Codului Fiscal vizează „susţinerea mediului de afaceri, prin încurajarea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor, precum şi prin stimularea activităţii de inovare, cercetare şi dezvoltare“, dar şi faptul că „se urmăreşte eliminarea inechităţilor privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii“. Iată care sunt principalele modificări aduse Codului Fiscal. 

** Contribuţii mai mari plătite de cei cu salarii mari. Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) şi cea de asigurări sociale (CAS) se va face, după modificarea Codului Fiscal, în funcţie de veniturile fiecărei persoane, mai exact, pentru tot venitul realizat. Guvernul a decis să elimine plafonarea CAS şi a CASS la nivelul echivalentului a cinci salarii medii brute (13.405 lei, respectiv cinci salarii a câte 2.681 de lei). De exemplu, un angajat cu un salariu brut lunar de 20.000 de lei plătea CAS (10,5%) şi CASS (5,5%) pentru un nivel brut de 13.405 lei (cinci salarii medii brute), nu şi pe diferenţa de până la 20.000 de lei. Acum, contribuţiile sociale şi cele de sănătate se vor achita pentru toată suma încasată. Afectaţi de măsură vor fi, aşadar, cei cu salarii de peste 13.405 lei. Potrivit premierului Grindeanu, este vorba de aproximativ 36.000 de români, pe care acesta i-a numit „beneficiari“. Eliminarea plafonării CASS va aduce la buget 500 de milioane de lei, iar a CAS – 1,4 miliarde de lei, bani ce urmează să fie folosiţi pentru creşterea salariilor actorilor, a pensiei minime, pentru transport gratuit acordat studenţilor şi pentru dublarea burselor acestora. Totuşi, angajaţii cu salarii mari au beneficiat de plata CASS la nivelul plafonat de cinci salarii medii brute numai de la 1 ianuarie 2017, adică pentru o lună.  

** Fără CASS pentru venituri din investiţii. De asemenea, se introduce excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din  investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Aşadar, românii care încasează salarii sau pensii, dar obţin şi venituri din dividende sau dobânzi nu mai datorează pentru acestea plata CASS. De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal, scutirea era eliminată, ceea ce însemna că salariaţii, pensionarii, PFA urmau să achite CASS pentru dividende, dobânzi şi drepturi de autor.

** Impozit redus pentru microîntreprinderi. Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Totuşi, cota de impunere de 3% rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat.Anterior, cota era cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de numărul de salariaţi: un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur salariat şi 3% pentru cele care nu au niciun angajat.

** Formularul 088, eliminat. De la 1 februarie, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) va elimina formularul 088. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA.

Netaxarea pensiilor nu aduce niciun leu în plus pentru două treimi din pensionari

Tot de la 1 februarie intră în vigoare măsura prin care se elimină plata contribuţiilor sociale de sănătate (CASS) pentru toate pensiile şi impozitul pe venit de 16% pentru cele sub 2.000 de lei, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat această lege la 12 ianuarie. Numai că aproape două treimi din pensionari, adică aproximativ 3,1 milioane de persoane, nu vor încasa niciun leu în plus la pensie în urma acestor modificări.  

Camera Deputaţilor a adoptat la începutul lunii ianuarie, în sesiune extraordinară, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei, impozitul urmând să fie plătit doar pentru diferenţele ce depăşesc plafonul de 2.000 de lei. 

Potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, în luna ianuarie 2017 erau înregistrate 1,28 milioane de persoane cu venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 de lei, care plătesc impozit. Numai că impozit plătesc doar cei care încasează o pensie de peste 1.050 de lei. Astfel, cele 1,28 milioane de persoane încasează o pensie cuprinsă între 1.050 de lei şi 2.000 de lei. 

În prezent, contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5% este datorată pentru partea din pensie care depăşeşte valoarea punctului de pensie, de 917,7 lei, în acest an, iar impozitul pe venit de 16% pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei.

Numai că aproximativ 3,1 milioane de pensionari din totalul de 5,1 milioane au pensii de cel mult 930 de lei, conform celor mai recente statistici publicate de Ministerul Muncii, citate de Profit.ro, ceea ce înseamnă că nu vor resimţi niciun impact al eliminării CASS şi a impozitului pe venit. Mai exact, peste 3 milioane de pensionari, din cei 5,1 milioane, nu vor încasa nici măcar un leu în plus la pensie în urma eliminării plăţii CASS şi a impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei. 

Pensionarii vor primi în plus de la câţiva lei până la 201 lei dacă au pensii de 2.000 de lei brut, caz în care nu vor mai datora CASS de 59 lei şi impozitul de 142 de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Pentru o pensie de 1.500 lei brut, creşterea va fi de 98 de lei (32 de lei CASS, 66 de lei impozit pe venit).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite