Comisia de anchetă a activităţii ANRE începe audierile companiilor. Iancu o ameninţă pe Mariana Gheorghe: Vom declina informaţiile către DNA şi DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a început joi audierile reprezentanţilor companiilor private şi de stat din energie. Urmăriţi în text principalele declaraţii.

UPDATE 10.20 În timpul audierii lui Virgil Metea, directorul general al Romgaz, Cristina Prunp, USR, a susţinut că nu este întrunit cvorumul pentru ca activitatea comisiei să se poată desfăşura. Iulian Iancu a precizat că nici nu este nevoie de cvorum şi după ce a primit argumente că este necesar cvorum a continuat şedinţa spunând că „va fi consemnat”.

UPDATE 10.12 Preşedintele comisiei, Iulian Iancu, a deschis şedinţa făcând o glumă la adresa noului preşedinte al ANRE, Dumitru Chiriţă: „Începem şedinţa printr-o informaţie importantă pentru ţară: este ziua domnului Dumitru Chiriţă”. 

Iancu a susţinul ulterior că a invitat-o la şedinţă şi pe Mariana Gheorghe, preşedintele OMV Petrom, însă aceasta a trimis o scrisoare prin intermediari prin care a susţinut că tematica şedinţei „este complexă” şi că ar prefera să trimită răspunsuri în scris la întrebările comisiei.

Iancu a susţinut că acest răspuns este considerat un „refuz ferm la adresa comisiei”. „Am revenit şi am invitat-o menţionându-i că în cazul în care nu se prezintă personal vom declina către DNA şi DIICOT informaţiile pe care le culegem cu referire la obiectul comisiei de anchetă”, a transmis el.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Potrivit unui anunţ al Comisiei, la şedinţa de joi, care începe la ora 10.00, au fost invitaţi conducătorii următorilor operatori: Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia şi Elcen Bucureşti.

Aceasta este o premieră, după ce până în prezent la audieri erau invitaţi doar reprezentanţi guvernamentali şi conducerea ANRE.

Hotărârea 68/2017 pentru constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a activitatea ANRE arată că poate fi invitată în Comisia de anchetă orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată. Persoana invitată poate răspunde şi în scris Comisiei parlamentare de anchetă, furnizând informaţiile solicitate, sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile Comisiei parlamentare de anchetă.

Atacul lui Iancu la companiile din energie                    

Preşedintele Comisiei, Iulian Iancu, a anunţat, recent, că reprezentanţii OMV Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE, pentru a oferi informaţii legate de manipularea pieţei de energie şi de creşterea artificială a preţurilor, în condiţiile în care Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei şi, de asemenea, fost director în cadrul OMV Petrom, a scris într-o postare pe Facebook că recentele modificări aduse Legii gazelor îi favorizează pe ruşii de la Gazprom.

Iancu a spus: „În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său pe o reţea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: în primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE şi s-a lansat într-un atac la adresa mea, în speranţa că voi fi impresionat sau speriat”.

Potrivit acestuia, Nicolescu va putea da toate explicaţiile necesare, inclusiv cele legate de Gazprom, în faţa comisiei de anchetă. „Însă, dacă nu o va putea face, va trebui să o facă la Parchetul General”, a susţinut deputatul PSD, menţionând: „Dacă îl linişteşte, îl anunţ că nu va fi singur, pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei şi a sistemului energetic naţional”.

În această săptămână, Iulian Iancu a mai acuzat că Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România: „Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, iar această situaţie i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV”.

OMV Petrom respinge alegaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional, după ce Iulian Iancu (PSD), a spus că reprezentanţii companiei vor fi audiaţi într-o comisie de anchetă, pentru a da lămuriri cu privire la manipularea pieţei şi creşterea artificială a preţului.

„Aceste alegaţii sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale. OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă”, arată companie într-un comunicat.

De asemenea, OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preţuri mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale.

În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din Romania au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile.

OMV Petrom menţionează că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat aceasta situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite