Rusia va încheia un acord cu China pentru livrarea de gaze în următorii 30 de ani, printr-o nouă conductă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Gazprom şi compania chineză CNPC vor încheia un acord pentru a furniza gaze ruseşti către China pe ruta din Orientul Îndepărtat, contract pe o perioadă de 30 de ani care va întări alianţa energetică pe fondul legăturilor tensionate ale Moscovei cu Occidentul din cauza Ucrainei.

Atsfel, Gazprom şi China National Petroleum Corporation (CNPC) au semnat un acord de vânzare şi cumpărare pe termen lung pentru furnizarea de gaze naturale pe ruta din Orientul Îndepărtat. Semnarea acestui document este un pas important către consolidarea în continuare a cooperării dintre Rusia şi China în sectorul gazelor, scrie Reuters.

De îndată ce proiectul îşi va atinge capacitatea maximă, cantitatea livrărilor de gaze ruseşti către China va creşte cu 10 miliarde de metri cubi, totalizând 48 de miliarde de metri cubi pe an (inclusiv livrările prin Power of Siberia), potrivit Gazprom.

„Acesta este deja un al doilea contract care urmează să fie semnat pentru furnizarea de gaze ruseşti către China şi indică încrederea reciprocă excepţional de puternică şi parteneriatul dintre ţările şi companiile noastre. Partenerii noştri chinezi de la CNPC au văzut deja că Gazprom este un furnizor de încredere de gaz”, a spus Alexey Miller, preşedintele Gazprom.

În 2014, Gazprom şi CNPC au semnat Acordul de vânzare şi cumpărare pe 30 de ani pentru 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an care urmează să fie furnizaţi pe ruta de est (conducta de gaze Power of Siberia). Ceremonia de începere a primei livrări de gaz rusesc către China a avut loc pe 2 decembrie 2019, potrivit Gazprom.

În ianuarie 2022, studiul de fezabilitate a fost finalizat pentru proiectul de construcţie a conductei de gaz Soyuz Vostok. Linia principală va deveni o extensie a gazoductului rus Power of Siberia 2 pe teritoriul mongol şi va face posibilă furnizarea Chinei a până la 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Primele fluxuri prin conductă, care va conecta regiunea Orientului Îndepărtat a Rusiei de nord-estul Chinei, urmează să înceapă în doi-trei ani.

Rusia trimite deja gaze către China prin conducta sa Power of Siberia, care a început să pompeze gaz în 2019, şi prin transportul de gaz natural lichefiat (GNL). Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în China în 2021.

Conducta Power of Siberia nu este conectată la conductele care trimit gaz în Europa, care s-a confruntat cu creşterea preţurilor la gaze din cauza aprovizionării limitate, unul dintre mai multe puncte de tensiune cu Moscova.

Noul acord, care a coincis cu o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, va adăuga încă 10 miliarde de metri cubi, crescând vânzările de gaze ruseşti în baza unor contracte pe termen lung cu China.

Gazprom a oferit câteva detalii despre înţelegere în anunţul său. Gazul rusesc din insula Sakhalin din Orientul Îndepărtat va fi transportat prin conducte peste Marea Japoniei până în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, ajungând până la 10 miliarde m3 pe an în jurul anului 2026, a spus o sursă din Beijing, care a cerut să nu fie identificată.

Acordul ar urma să fie încheiat în euro, a adăugat sursa, în conformitate cu eforturile celor două state de a se diversifica de la dolari americani.

Discuţiile dintre cele două companii au început în urmă cu câţiva ani, după lansarea Power of Siberia, o conductă de 4.000 km (2.500 mile) care trimite gaze către China. Discuţiile s-au accelerat recent, după ce Beijingul şi-a stabilit obiectivul neutru în carbon pentru 2060, a spus sursa.

„Lipsa de cărbune din China de anul trecut a servit ca un alt semnal de alarmă că gazul natural are o valoare specială, de aceea CNPC a decis să semneze noul acord”, a spus sursa. Un reprezentant al CNPC nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Preţul noului acord de gaz va fi similar cu cel al Power of Siberia, a spus sursa, adăugând că ambii au fost „destul de mulţumiţi” de acel aranjament. Se aşteaptă că acordul va influenţa perspectivele de import de GNL din China.

„Gazul prin conducte din Rusia poate fi furnizat în nordul Chinei la preţuri care sunt competitive în comparaţie cu GNL”, a declarat Ken Kiat Lee, analist la firma de consultanţă FGE.

AIE a declarat într-un raport de săptămâna trecută că China va rămâne cea mai mare ţară care contribuie la creşterea importurilor de GNL, dar cu o rată de creştere care va scădea la 9% în 2022 de la 17% în 2021, din cauza intensificării fluxurilor de gaz din Rusia şi încetinirea globală a creşterii cererii de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite