Rusia scumpește vodca, brandy-ul și coniacul. La ce prețuri vor ajunge
0Rusia a decis să scumpească prețurile minime la vodcă, brandy și coniac de la începutul anului viitor, după ce inflația a depășit 10%, iar ratele dobânzilor sunt la 13%, scrie Interfax.
Prin proiectul de regulament, preţul minim de vânzare cu amănuntul la vodcă va fi de 299 de ruble (3,08 dolari) pentru o jumătate de litru, de la 281 de ruble în prezent, a informat Interfax.
Preţul minim la brandy va fi de 403 ruble pentru o jumătate de litru, de la 375 de ruble, şi de 556 de ruble pentru o jumătate de litru de coniac, de la 517 ruble, conform propunerii Ministerului de Finanţe.
Din cauza inflaţiei de peste 10% în 2022, Rusia nu a reuşit să ţină sub control creşterea preţurilor anul acesta, dobânzile ajungând la 13%, iar inflaţia ar urma să se situeze la aproximativ 7%, peste ţinta Băncii Centrale, de 4%.
Sindicatul producătorilor de alcool a cerut preţuri mai ridicate, în urma majorării preţurilor de import şi a costurilor logistice, legate de deprecierea rublei în 2023, a anunţat săptămâna trecută publicaţia rusă Kommersant.
Din noiembrie anul trecut, Rusia a găsit o soluție ca să ocolească sancțiunile UE, modificând reglementările privind importurile, ceea ce a permis importurile paralele de alcool fără permisiunea importatorilor autorizați.
În aprilie a.c., firma care produce vodca suedeză Absolut a anunțat că își încetează toate exporturile către Rusia, după ce apelurile la boicotarea mărcii au luat amploare în Suedia și pe rețelele de socializare, potrivit The Guardian.
Proprietarul Absolut a argumentat că decizia de atunci privind reluarea exporturilor a fost luată în parte pentru a-și proteja personalul din Rusia de „răspunderea penală” și de acuzațiile de „faliment intenționat”.
Criticile nu au întârziat însă să apară, inclusiv din partea unor cunoscuți politicieni din Suedia. Premierul Ulf Kristersson s-a arătat „foarte surprins” să afle de această decizie.
Au fost și voci care au catalogat reluarea exporturilor drept un „cadou pentru Putin”, iar mai multe localuri din Stockholm au încetat să mai vândă produse Pernod Ricard.
În acest context, la 18 aprilie a.c. a fost luată decizia de încetare a tuturor exporturilor către Rusia.