Românii sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din Marea Neagră. Care sunt avantajele pentru ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Românii sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre, arată barometrul Securităţii Energetice, lansat, marţi, în cadrul unui eveniment organizat la Clubul Diplomatic.

Potrivit sursei citate, românii sunt de accord cu exploatarea gazelor în proporţie de 86%, în creştere faţă de 78.9% în iunie 2020. De asemenea, 12,7% dintre cei chestionaţi îşi exprimă dezacordul, iar 1,3% nu ştiu sau nu răspund.

Aducându-li-se la cunoştinţă faptul că rezervele de gaze exploatate în prezent se împuţinează rapid, iar România riscă să devină dependentă de importurile de gaze, 55,7% dintre cei care şi-au exprimat iniţial dezacordul faţă de exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră îşi schimbă opinia şi consideră că statul ar trebui totuşi să exploateze aceste resurse. 40,3% îşi menţin dezacordul, iar 4% nu ştiu sau nu răspund.

Îşi schimbă opinia, în special, persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani, cei cu studii primare, locuitorii din Bucureşti şi regiunea Sud Vest Oltenia.

Deblocarea proiectelor de exploatare a gazelor de la Marea Neagră pentru a ajuta la relansarea economiei româneşti afectate de epidemia de coronavirus este apreciată de 93,8% dintre respondenţi ca fiind foarte importantă (61,2%) şi importantă (32,6%). 

Doar 2,3% dintre cei chestionaţi consideră deblocarea proiectelor offshore neimportantă, iar 1,6% deloc importantă.

Întrebaţi cine ar avea de câştigat dacă gazele descoperite în Marea Neagră NU vor fi exploatate în următorii ani, 45,2% dintre respondenţi menţionează Rusia (faţă de 35.5% în iunie 2020), 18,7% Romania (nivel similar cu iunie 2020), 13,3% Europa, 7,4% SUA (similar cu iunie 2020). 15,5% nu ştiu sau nu răspund.

Avantajele exploatării gazelor de la Marea Neagră

Cât priveşte avantajele exploatării gazelor de la Marea Neagră, 27,5% dintre români sunt de părere că acestea ar ajuta mai mult la dezvoltarea economiei româneşti, 46,8% consideră că ar ajuta atât la dezvoltarea economiei româneşti, cât şi la creşterea profiturilor companiilor implicate, 16,4% că ar ajuta doar la creşterea profitului companiilor implicate, iar 3,9% că nu ar ajuta la nimic. 

Persoanele cu studii primare, din regiunea Centru şi care declară că venitul lunar le ajunge doar pentru strictul necesar cred într-o proporţie mai mare, decât celelalte categorii, că exploatarea gazelor de la Marea Neagră ar ajuta la dezvoltarea economiei româneşti. 

Potrivit barometrului, sunt de părere că exploatarea gazelor de la Marea Neagră ar ajuta atât la dezvoltarea economiei româneşti, cât şi la creşterea profiturilor companiilor implicate în special persoanele cu studii superioare, gulere albe, cei care declară că venitul lunar le permite să îşi cumpere şi unele bunuri mai scumpe. 

Nivelul de taxare al exploatărilor offshore

În lipsa resurselor financiare şi a tehnologiei necesare, 58,5% dintre cei chestionaţi (faţă de 48.7% în iunie 2020) consideră că statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană pentru a încuraja companiile private să investească în exploatarea gazelor de la Marea Neagră.  

31,4% (faţă de 32.6% în iunie 2020) sunt de părere că statul român ar trebui să păstreze actualul nivel al taxelor, chiar dacă în acest fel companiile private nu vor mai investi în exploatarea gazelor de la Marea Neagră. Procentul non-răspunsurilor este 10%.

Tinerii, cei cu educaţie mai ridicată, gulerele albe sau gri, cei din urbanul mare, cei care lucrează la stat şi care declară că venitul lunar le permite să îşi cumpere şi unele bunuri mai scumpe cred într-o măsură mai mare decât celelalte categorii că statul român ar trebui să adopte un nivel al taxelor similar cu media europeană. 

În ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii de producţie a energiei nucleare, majoritatea populaţiei (65,9%) consideră că România ar trebui să îşi dezvolte capacitatea de a produce acest tip de energie, în timp ce doar 26,3% se opun acestei idei. 

De asemenea, 63,2% dintre români au o părere bună despre acordul încheiat de România cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă şi construirea a două noi reactoare, în timp ce 26,3% au o părere proastă. 

Tind să aibă o părere bună despre acordul cu SUA în special bărbaţii, tinerii între 18 şi 29 de ani, persoanele din regiunea Sud Est şi cei din Vest şi angajaţii la stat.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite