Românii nu se înghesuie să împrumute statul: 18.870 din cele 100.000 de titluri de stat pentru populaţie au fost subscrise în primele şapte zile de la lansare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bancă ghişeu clienţi

Persoanele fizice au subscris în primele şapte zile de la lansarea emisiunii de titluri de stat dedicate populaţiei 18.870 de obligaţiuni, respectiv 18,8% din totalul ofertei. Subscrierile au fost orientate în proporţie mai mare către tranşa micilor investitori, de până la 50 de titluri/persoană, iar cei mai mulţi cer dobândă de 2%.

Astfel, din cele 18.870 de obligaţiuni subscrise până marţi, ora 14.30, pe tranşa primară (sub 50 de titluri/persoană) s-au efectuat 531 de ordine pentru 11.460 de titluri. 

Pe tranşa secundară (peste 50 de titluri/persoană) au fost realizate 690 de subscrieri pentru 7.410 titluri, potrivit unor surse bursiere. 

Totalul subscrierilor: 18,87 milioane de lei

Valoarea obligaţiunilor subscrise a ajuns la 18,87 milioane de lei, un titlu având preţul de 1.000 de lei. Ministerul Finanţelor pune la dispoziţia investitorilor 100.000 de titluri, în cuantum de 100 de milioane de lei. 

Oferta e deschisă până pe 19 iunie inclusiv

Persoanele fizice interesate de oferta de obligaţiuni mai pot subscrie până pe 19 iunie inclusiv, iar pe 22 iunie Finanţele vor stabili nivelul de dobândă la care se vor efectua subscrierile, în funcţie de cererea înregistrată. Intervalul de dobândă se situează între 1,75% şi 2,15%.

Cei care au cumpărat obligaţiuni le vor primi în cont numai dacă oferta la care au subscris se situează sub dobânda finală stabilită de minister. Pentru titlurile deţinute, cu o maturitate de doi ani, populaţia va primi bonificaţia anual, iar veniturile din dobândă sunt scutite de impozit.

În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei, prezintă programul în cadrul unui roadshow în Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate.

Emisiunea de titluri de stat va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Oamenii pot cumpăra titlurile de stat direct la ghişeul băncii, fără comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat şi prin depunerea banilor.

Dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare, primeşte banii înapoi.

Finanţele au cerut băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de populaţie în cadrul acestui program, având în vedere randamentele reduse, şi să plafoneze comisioanele la 0,1% pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară, după listare.

Ministerul Finanţelor: Am putea considera maturităţi mai mari sau titluri de valori mai mici pentru populaţie

Ministerul Finanţelor ar putea lua în considerare pe viitor să crească maturitatea emisiunilor de obligaţiuni pentru populaţie şi să reducă valoarea unui titlu de stat pentru a fi accesibile unui public mai larg, aşa cum au solicitat investitorii la roadshow-ul din ţară pentru emisiunea în derulare.

„Am avut un roadshow-uri în câteva oraşe mari din ţară, am fost la Cluj, Timişoara, Iaşi şi Bucureşti. Audienţa şi interesul sunt bune. Ne-au fost adresate solicitări care considerăm că sunt logice şi fezabile să fie luate în considerare pe viitor. De exemplu, reducerea valorii nominale, de la 1.000 de lei spre niveluri mai joase, astfel încât să ne adresăm persoanelor cu venituri şi mai mici. Poate la maturităţi vom schimba. Am primit solicitări de emitere a unor maturităţi mai lungi, vom vedea“, a declarat marţi şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu.

În ceea ce priveşte emisiunea de obligaţiuni în curs de desfăşurare adresată populaţiei, pentru care subscrierile se vor încheia vineri, 19 iunie, el a arătat că primele zile nu sunt cele mai spectaculoase în privinţa subscrierilor, ultimele zile fiind decisive.

„Noi sperăm că se va subscrie toată suma, zielele acestea sunt decisive. Vineri se închide şi vom vedea la începutul săptămânii viitoare, la alocare, cum vom sta. În funcţie de succesul emisiunii, vom stabili o strategie în privinţa acestui instrument, cu ce frecvenţă le lansăm, la ce sume“, a afirmat Nanu.

El a reiterat că dobânda de alocare a titlurilor se va efectua în funcţie de subscrierile realizate, iar de dobânda stabilită vor beneficia şi investitorii care au subscris la cote inferioare.

Nanu a explicat, fiind întrebat dacă populaţia ar putea deveni cel mai important creditor pentru stat, că obiectivul Finanţelor este de a dezvolta piaţa titlurilor de stat, spunând că valoarea unei emisiuni pentru populaţie este mult prea mică în comparaţie cu programul anunţat de finanţare de pe piaţa internă, de 36-37 de miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite