Românii consideră că spitalele și școlile sunt principalele clădiri publice care trebuie să fie eficientizate energetic
0Peste opt din zece romani consideră că îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor este o inițiativă foarte importantă, care ajută pe termen lung la reducerea resurselor de energie utilizate, arata un studiu Reveal Marketing Research realizat pentru România Eficientă.
Potrivit sursei citate, spitalele (88%) și școlile (86%) sunt considerate principalele clădiri publice care trebuie să fie eficientizate energetic.
De asemenea, pentru 67% dintre români, reducerea costurilor cu energia este cel mai popular avantaj al locuirii într-o casă eficientă energetic.
Costul energiei este un determinant puternic pentru eficientizarea consumului - 92% dintre românii din mediul urban consideră prețul energiei electrice un aspect de care sunt preocupați în mare măsură.
Principalul motiv pentru economisirea de energie electrică este reducerea costurilor (66%). Acesta este considerat a fi și cel mai mare avantaj pentru măsurile de eficiență energetică (67%).
Conform autorilor analizei, combaterea risipei de energie are un impact atât la nivel individual, cât și asupra mediului înconjurător.
Astfel, 81% dintre respondenți sunt de acord că risipa de energie contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, iar 71% sunt preocupați în mare măsură de impactul consumului de energie asupra mediului.
În ceea ce privește aspectele vieții care sunt influențate de eficiența energetică, costurile cu utilitățile ocupă prima poziție (22%), urmate de confortul personal al indivizilor (19%) și de sănătatea personală (18%).
Studiul s-a desfăşurat la comanda programului România Eficientă în perioada 07-10.06.2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban, utilizatori de internet.
Măsuri anunţate de CE
Miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat cinci ,,măsuri de protecţie a consumatorilor şi a întreprinderilor vulnerabile, care să-i ajute să se adapteze preţurilor astronomice ale electricităţii şi volatilităţii pieţei.
Prima măsură constă într-o ţintă de reducere a consumului de electricitate la orele de vârf - ,,economii inteligente de energie electrică” (,,Smart Savings of Electricity”) -, iar von der Leyen anunţă că Bruxellesul va ajuta statele membre UE în acest sens.
,,Ceea ce s-a schimbat este că energia globală este rară. Asta îndeamnă la o reducere inteligentă a cererii. Avem nevoie de o strategie care să aplatizeze vârfurile (de consum) care determină preţul electricităţii”, explică oficialul european.
A doua măsură constă în plafonarea veniturilor întreprinderilor care produc energie cu costuri mici.
Având în vedere că sursele de energie cu emisii mici de carbon ,,obţin venituri neaşteptate”, care nu reflectă costurtile de producţie, ,,a venit timpul ca consumatorii să beneficieze de pe urma costurilor mici ale surselor de energie cu emisii mici de carbon, ca energiile regenerabile”, explică ea.
În acest sens, CE va propune ,,reorientarea acestor profituri neaşteptate pentru a susţine persoanele şi companiile vulnerabile să se adapteze”, anunţă preşedintele CE.
A treia măsură vizează, în acelaşi fel, profiturile ,,neaşteptate” ale întreprinderilor de combustibil fosil.
,,Companiile petroliere şi în domeniul gazelor naturale au obţinut, de asemenea, profituri masive. De aceea vom propune o contribuţie de solidaritate a întreprinderilor din domeniul energiei fosile”, ,,deoarece toate sursele de energie trebuie să ajute la soluţionarea acestei crize” anunţă von der Leyen.
Statele membre UE urmează să investească aceste venituri pentru a susţine gospodăriile vulnerabile şi a investi în surse de energie curată locale.
A parta măsură vizează ajutarea întreprinderilor din domeniul utilităţilor energetice să facă faţă volatilităţii pieţelor, în contextul în care li se cer fonduri importante, ceea ce le ameninţă capacitatea de tranzacţionare şi stabilitatea pe pieţe, prin facilitatea ,,susţinerii lichidităţii statelor membre UE” (,,Liquidity Support by Member States”), destinată întreprinderilor energetice.elor”.
,,Ne vom actualiza cadrul temporar, pentru a le permite statelor să ofere rapid garanţii de stat”, anunţă von der Leyen.
A cincea măsură constă în plafonarea gazelor naturale ruseşti, ,,cu obiectivul foarte clar de a reduce veniturile Rusiei, pe care (preşedintele rus Vladimir) Putin le foloseşte să finanţeze acest război atroce împotriva Ucrainei”, acuză sursa citată.