România şi-a căpuşat „vacile de muls“ până le-a falimentat. Triplarea pensiilor face economia să gâfâie
0Intrarea României în economia de piaţă s-a făcut lent şi cu piedici impresionante din partea politicienilor, consideră economistul Cristian Păun, avertizând că triplarea pensiilor şi creşterea nesustenabilă a salariilor face economia să gâfâie.
„Cei care au guvernat România au fost adepţii unei treceri lente la mecanismele de piaţă. Au lăsat din greu din mâini adevărate ”vaci de muls” şi au făcut-o doar când le-au căpuşat prea tare pentru a mai putea să le salveze, falimentul fiind inevitabil. Au păstrat doar companiile cu mulţi angajaţi (cazurile sociale) ascunzând acolo o parte din statul asistenţial şi companiile care aveau în spate un oarecare monopol natural. Nu au avut o strategie clară cui să dea industria românească”. Explică economistul Cristian Păun.
Potrivit acestuia, consecinţa acestor acţiuni a fost „un proces clar de dezindustrializare”.
„În ceaţa creată de potenţiala triplare a pensiilor publice sau creşterea nesustenabilă a salariului minim nu se vede că economia gâfâie, şi nu de azi de ieri. România este campioana creşterii economice ultimilor ani, dar cu un picaj semnificativ pe valoarea adăugată în industrie şi sectorul manufacturat (cel mai important din industrie). Economia reală pârâie din toate balamalele. Oare cât de mult va rezista această creştere? Ca precedentele... Sprinturi urmate de căzături pe cinste”, completează profesorul de economie.
Concluziile acestuia sunt întărite şi de poziţia pe care o ocupă România în Indexul privind libertatea economiei, realizat de Banca Mondială.
România se clasează pe locul 37 în lume, între Vanuatu şi Uruguay, cu un scor al economiei de piaţă de 69,4.
Scorul global al României a scăzut cu 0,3 puncte, din cauza integrităţii guvernului şi a drepturilor de proprietate, scoruri care anulează îmbunătăţirile indicatorilor pentru libertatea muncii şi cheltuielile guvernamentale.
„Guvernul a făcut presiuni politice pentru relaxarea politicii fiscale, creşterea salariului minim şi întârzierea reformelor structurale suplimentare. Eforturile de privatizare a întreprinderilor de stat s-au blocat, iar progresele înregistrate în îmbunătăţirea mediului de afaceri au fost inegale. Evaziunea fiscală semnificativă periclitează şi mai mult deficitul fiscal şi povara datoriei publice. Investitorii străini sunt descurajaţi de sistemul de reglementare imprevizibil. Corupţia este endemică la toate nivelurile de guvernare şi subminează statul de drept”, consideră Banca Mondială în „Index of Freedom Economy 2018”.