România primeşte finanţare de la Uniunea Europeană pentru continuarea a 11 proiecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţarea de la UE depăşeşte 500 de milioane de euro
Finanţarea de la UE depăşeşte 500 de milioane de euro

România primeşte finanţare din partea Uniunea Europeană (UE) de peste 500 de milioane de euro pentru 11 proiecte din mai multe regiuni din ţară, din domenii precum prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă şi managementul integrat al deşeurilor.

„Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor", a precizat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Proiectele vizează următoarele sectoare: transport (construcţia autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva, şi reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a coridorului pan–european IV, tronsonul Coşlariu - Simeria), managementul deşeurilor din judeţele Suceava, Dolj, Bihor, Alba, Cluj şi Vrancea), extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă din judeţele Gorj şi Bacău, dar şi prevenirea dezastrelor naturale, respectiv lucrări pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut - Bârlad.

Proiectele de transport cuprind construcţia autostrăzii Lugoj – Deva pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coşlariu şi Simeria, pentru creşterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.

Cele 6 proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene.

Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite.  Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.

Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut - Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16.000 de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite