România, învaţă de aici! Studiu de caz asupra exploatării bogăţiilor naturale: Canada versus Norvegia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canada este supranumita “Arabia Saudita a Nordului”
Canada este supranumita “Arabia Saudita a Nordului”

Contractele se pot negocia "la sange", cu redevente de peste 50% in favoarea statului, nu 5-6%. Este o lectie pe care ar trebui sa o stie si guvernantii romani, economistii si mai ales cei implicati in negocierile privind exploatarile de resurse naturale de pe teritoriul tarii.

Canada este a treia tara in lume ca rezerve de petrol, insa provincia Alberta taie fonduri din educatie si sanatate, in timp ce, per total, datoriile externe ale Canadei se ridica la peste 600 miliarde de dolari canadieni*.

Mai mult, Canada este supranumita “Arabia Saudita a Nordului” si totusi statul duce lipsa de cash. Cum se poate ca provincia Alberta, atat de bogata in petrol, sa reduca fondurile scolilor, invatamantului si sanatatii – lucru care se intampla de ani buni si in Romania, in conditiile in care “se scalda” in petrol?

Exemplul pozitiv se afla pe Batranul Continent, mai exact in Norvegia, stat care doar anul acesta se va bucura de un surplus la buget de 44 miliarde de dolari. Tara este doar a 22-a din lume ca rezerve dovedite de petrol si produce cu circa 40% mai putin, comparat cu Canada.

Pe langa surplusul masiv la buget, Norvegia nu are nicio datorie externa si, mai mult, au pusi deoparte 634 miliarde de dolari intr-un sistem de pensii private recunoscut pe plan mondial. Se estimeaza ca fondul va avea o valoare de o mie de miliarde de dolari pana in 2020.

Mai simplu spus, Norvegia “se tavaleste” in bani si sectorul numarul unu aducator de venituri este chiar exploatarea, producerea si exportul petrolului si a gazelor naturale.

Sunt multe diferente intre Norvegia si Canada, diferente care pot explica de ce Norvegia este atat de bogata si Canada nu atat cat ar putea.

Una dintre diferente este extrem de vizibila si, de aici, pot invata si alesii Romaniei: redeventele pe care le primesc statele in cauza. Redeventele reprezinta sumele de bani pe care guvernele le cer companiilor de exploatare pentru permisiunea de a extrage bogatiile naturale ale subsolului.

Norvegia cere companiilor internationale circa 70% din profiturile rezultate pentru drepturile de a extrage si a vinde petrolul norvegian. Practic, pentru fiecare 100 de dolari pe care companii precum ExxonMobil sau British Petroleum ii obtin in Norvegia, guvernul statului in cauza primeste 70 de dolari. Acesti bani, ulterior, se intorc sub forma de investitii catre populatia Norvegiei.

Un director al Ministerului Energiei si Petrolului din Norvegia a explicat foarte bine filozofia tarii in ceea ce priveste exploatarea acestei bogatii naturale. “Statul [Norvegian] opereaza pe principiul ca firmele internationale ofera ajutor in exploatarea resurselor naturale dar, intr-un final, petrolul apartine natiunii”.

Citiţi continuarea articolului pe wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite