România importă masiv alimente, deși produce suficient de mult

0
Publicat:

România importă masiv alimente, cheltuind peste 12 miliarde de euro doar în 2022, deși producția internă ar trebui să fie mai mult decât suficientă, potrivit specialiștilor din piață.

Un coș gol, auriu, într-un supermarket cu vitrine pline
România importă masiv alimente, deși producția internă ar trebui să fie suficientă

România importă carne, lactate sau băuturi din Germania, Ungaria şi Polonia, dar şi o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina. Deși producția noastră ar trebui să fie suficientă, țara noastră face importuri din țara vecină, pentru că cerealele ucraineene sunt mult mai ieftine.

România importă 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă

În primele 11 luni din 2022, România a importat alimente în valoare de peste 12 miliarde de euro. Cu 30% în plus, în comparaţie cu perioada similară din 2021. În topul produselor pe care le-am adus de la străini se află carnea, potrivit B1Tv. Astfel, România importă, în prezent, 80% din cantitatea de carne de porc pe care o consumă. Asta în contextul în care, în urmă cu 6 ani, procentul era de doar 20%. Mâncăm carne de porc din Germania, Spania sau Ungaria.

Urmează, în top, semințele oleaginoase, lactatele şi băuturile, inclusiv cele alcoolice.

În ultimele luni, România a importat aproape 26 de mii de tone de făină de grâu

Cele mai mari cantităţi de alimente le-am adus din Germania, Ungaria şi Polonia. Surpriza vine de la ţara care se află pe locul patru: Ucraina.

Ţara aflată în război a exportat în România, în primele 11 luni ale anului 2022, mâncare în valoare de peste 965 de milioane de euro, de nouă ori mai mult faţă de 2021, potrivit Observator.

 „Au adus în România foarte mult ulei şi zahăr. Chiar se ambalează cantități mari de zahăr la preţuri mici.”, a declarat Dragoș Frumosu, reprezentantul sindicatului din industria alimentară.

Pe de altă parte, România a cumpărat din Ucraina cereale în valoare de 300 de milioane de euro, de trei ori mai mult faţă de 2021. O parte din ele sunt procesate în ţară, restul merge la export.

Tot din Ucraina începem să aducem cantităţi mari de făină de grâu. În ultimele luni, am importat aproape 26 de mii de tone, ceea ce reprezintă necesarul pentru două luni de consum. Aşa că, în perioada următoare, vom mânca tot mai multă pâine făcută din făină ucraineană.

Comisia Europeană va sprijini fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană confirma că va sprijini fermierii afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina, după cum a declarat ministrul Agriculturii Petre Daea, precizând că în România au intrat aproape 3 milioane de tone.

"Acest conflict de la graniţa României a schimbat multe lucruri. Din nefericire, toate-n rău, dar nu ne aşteptam ca în domeniul agriculturii să avem şi motive de îngrijorare. De aceea, la şedinţa Consiliului de Miniştri din data de 30 ianuarie, împreună cu cinci state, cu cinci miniştri din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi iată şi noi, am prezentat o informare care detalia situaţia existentă în ţările aflate în proximitatea conflictului şi am ajuns cu toţii la concluzia că este nevoie să se intervină din partea Comisiei Europene cu instrumentele necesare, în aşa fel încât să-i susţină pe fermieri afectaţi. Sunt fermieri afectaţi din cauza faptului că, pe de o parte, n-au putut să-şi exporte cantităţile de produse pe care le-au obţinut, ştiindu-se că în bazinul Mării Negre sunt trei ţări importante din punct de vedere al exportului şi anume Rusia, Ucraina şi România", a precizat Daea.

Pe de altă parte, ministrul a explicat că din cauza conflictului din Ucraina au fost blocate căile de comercializare, iar cereale au rămas în ţară, în timp ce aproape 3 milioane de tone de cereale au ajuns în România, la preţuri mult mai mici, afectând astfel fermierii autohtoni.

Anterior, fermierii români avertizaseră că importurile masive de produse agricole ucrainene au un impact negativ dovedit asupra fermierilor români, care se confruntă cu prețuri scăzute și o concurență neloială pe piață.

Astfel, cu importuri de porumb, grâu, floarea-soarelui și rapiță din Ucraina care au totalizat în 2022 circa 3 milioane tone și la prețuri mai mici cu 40-100 euro/tonă, fermierii români nu au mai putut să-și comercializeze produsele, care sunt stocate și determină costuri suplimentare, iar în lipsa vânzării produselor, înregistrează dificultăți mari în finanțarea continuării activității agricole.

România s-a transformat din exportator în importator

În anul 2022 față de anul 2021 s-au înregistrat următoarele importuri de cereale și plante tehnice din Ucraina: 1.020 mii tone porumb, 640 mii tone grâu, 650 mii tone floarea soarelui și 370 mii tone rapiță.

România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile românești au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 mil. tone, porumbul la nivelul de 0,38 mil. tone, rapița și semințele de floarea-soarelui la 0,1 mil. tone fiecare dintre ele.

Clubul Fermierilor Români a fost în strânsă colaborare cu autoritățile pe acest subiect și a susținut poziția Ministerului Agriculturii în luarea de măsuri pentru a proteja fermierii români.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite