România, cimitir auto: trei mașini vechi la una nouă. Expert: „Poluează excesiv, iar cele cele mai multe sunt nefiscalizate”

0
Publicat:

România rămâne o piață dominantă pentru mașinile second-hand: în primele patru luni din 2025, numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât al celor noi. Tendința continuă modelul de anul trecut, când înmatriculările de autoturisme rulate le-au depășit pe cele noi.

Mașinile second-hand au umplut România FOTO Denis Grigorescu
Mașinile second-hand au umplut România FOTO Denis Grigorescu

Conform celor mai recente statistici ale Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), pe primele 4 luni din 2025, volumul autoturismelor noi înmatriculate s-a ridicat la 43.224 unități, în scădere cu 7.05% față de aceeași perioadă din 2024.

Tot în perioada ianuarie-aprilie 2025, volumul de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România a atins valoarea de 130.940 unități, în creștere cu 14.83% față de perioada similară din 2024, respectiv 114.027 unități. Ceea ce înseamnă un număr triplu de mașini second-hand înmatriculate în țara noastră comparativ cu mașinile noi.

Și anul trecut, ecartul numeric între mașinile second-hand și mașinile noi înmatriculate au fost unul foarte mare. În 2024, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 151.105 unități, în timp ce înmatriculările de autoturisme second hand pentru prima oară în România au ajuns la 344.486 unități, conform datelor furnizate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGCPI).

„Trebuie o întărire a controlului tehnic”

„Adevărul” a vorbit cu Silviu Badea, vicepreședintele ACAROM, legat de faptul că numărul mașinilor second-hand este foarte mare în România și de cauzele acestei creșteri substanțiale, ca și legat de soluțiile ce ar putea fi găsite.

„Ca ordin de mărime, vorbim de un volum de 344.000 de vehicule second hand importate în 2024, aproape de 2.5 ori numărul vehiculelor noi înregistrate. Dintre acestea 80% au o vechime de peste 8 ani și mult peste. Un subiect pe cât de mare și de problematic pe atât de evitat în a fi tratat cu adevărat « la rece » în ultimii ani. Aproape că a devenit « elefantul din cameră » pe care nimeni nu vrea să-l vadă. Eșecul de ordin tehnic al ultimei taxe de poluare impuse pe importurile vehiculelor SH în 2013 și eliminată în 2017 a generat un vid decizional până în ziua de astăzi. Subiectul, vrând nevrând are și o componentă electorală evidentă, ceea ce a făcut cu atât mai mult că succesiunea de campanii electorale înlănțuite să-l facă «neabordabil»”, spune Silviu Badea.

Silviu Badea, vicepreședinte ACAROM FOTO Denis Grigorescu
Silviu Badea, vicepreședinte ACAROM FOTO Denis Grigorescu

În opinia vicepreședintelui ACAROM, problemele legate de acest fenomen sunt de 3 feluri: „securitatea rutieră în cazul vehiculelor cu stare avansată de degradare/îmbătrânire și obsolete din punct de vedere a sistemelor de siguranță active sau pasivă; poluarea excesivă pe care o putem remarca cu toții în trafic rulând în spatele unui astfel de vehicul și concurența neloială, majoritatea acestor importuri fiind nefiscalizată. În acest context bineînțeles că nu se pune problema interzicerii sau supra-taxării abuzive, dar, întărirea controlului tehnic (securitate și poluare) atât a celui anual (ITP) dar și în trafic, alături de fiscalizarea lor printr-o taxare echilibrată, ar putea ameliora cele 3 probleme mai sus evocate”.

În acest sens, pentru a veni în întâmpinarea autorităților guvernamentale, ACAROM în parteneriat cu firma Price Waterhouse Coopers, a realizat un studiu dedicat acestui subiect ce conține inclusiv recomandări de ordin fiscal, tocmai pentru a preîntâmpina potențiale noi erori tehnice ca în 2013.

„Acest studiu a fost prezentat recent autorităților guvernamentale, inclusiv Ministerului Mediului care este direct interesat mai ales că avem și jaloane PNRR legate de acest subiect. În contextul politic actual așteptăm cu toții că noul guvern să fie constituit și să-și preia mandatul pentru a putea lucra în sfârșit cu mintea limpede, eliberată de alte constrângeri electorale, la acest subiect extrem de important”, mai precizează Silviu Badea, vicepreședintele ACAROM.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite