România cade în topul mondial al competitivităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a căzut două poziţii în topul celor mai competitive state din lume, potrivit raportului anual realizat de Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului. Economiştii care au realizat raportul pun sub semnul întrebării politicile de austeritate aplicate în Europa, arătând că statele care nu au apelat la astfel de strategii au devenit mai competitive, în timp ce statele din Uniunea Europeană au stagnat sau au căzut în top.

România a căzut două poziţii în ediţia din acest an a topului, ajungând pe locul 55 din 60, în urma unor state precum Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Estonia. 

„Evoluţia bună a Statelor Unite ale Americii (1), a Elveţiei (2), a Hong Kongului (3), Suediei (4) şi chiar a Japoniei (24) - în timp statele din zona euro au stagnat - pus sub semnul întrebării politica de austeritate”, se arată în raportul Institutul Internaţional pentru Dezvoltarea Managementului (IMD) din Elveţia. 

„În timp ce zona euro stagnează, revenirea robustă a Statelor Unite în vârful topului competitivităţii şi veştile mai bune din Japonia au reaprins dezbaterile privind austeritatea. Reformele structurale nu pot fi evitate, dar creşterea rămâne o condiţie pentru competitivitate. În plus, duritatea măsurilor de austeritate nemulţumeşte populaţia. În final, statele trebuie să menţină coeziunea socială pentru a fi prospere”, declară într-un comunicat Stephane Garelli, director al Centrului pentru Competitivitate Mondială al IMD. 

Statele Unite şi-au recâştigat prima poziţie în top, după ce fuseseră detronate anul trecut de Elveţia. Evoluţia se datorează revenirii sectorului financiar şi inovaţiilor din domeniul tehnologiei, se arată în raport. 

În Europa, cele mai competitive state sunt Elveţia (2), Suedia (4) şi Germania (9). Succesul acestor state se datorează industriei manufacturilor, orientate către export, economiilor diversificate, sectorului puternic de întreprinderi mici şi mijlocii şi disciplinei fiscale. 

competitivitate imd

„Exact precum anul trecut, restul Europei este constrâns de programe de austeritate care întârzie revenirea economică şi care pun sub semnul durata măsurilor aplicate”, se arată în raport. 

În Asia, cele mai puternice evoluţii au fost înregistrate de China, care a urcat de pe 23 pe 21, şi Japonia, care a urcat de pe 27 pe 24. 

În ceea ce priveşte statele BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - cele mai mari economii emergente din lume), evoluţiile au variat. În timp ce China şi Rusia au urcat în top, India, Brazilia şi Africa de Sud au pierdut din competitivitate. 

CITEŞTE MAI MULT


S-a schimbat topul puterilor economice mondiale: Rusia a devansat Germania

Rusia a urcat pe a cincea poziţie în topul celor mai mari economii din lume, în timp ce Germania a căzut pe locul şase, potrivit unui raport realizat de Banca Mondială.


„Motoarele” economiei mondiale abia acum intră în criză

Cele mai puternice state emergente din lume se confruntă anul acesta cu o încetinire dramatică a creşterii economice, care pune în pericol stabilitatea la nivel mondial.


INFOGRAFII Economia chineză va avea în 2013 cea mai scăzută creştere din ultimii 23 de ani. „China este deja în criză financiară”

Ritmul de creştere economică înregistrat de China în al doilea trimestru a fost iar sub aşteptările oficialilor de la Beijing, care şi-au revizuit în scădere ţinta pentru întregul an. „Discuţiile pe tema ritmului de creştere sunt inutile pentru că statul chinez este deja în criză financiară, care nu poate decât să se înrăutăţească dacă guvernanţii nu rezolvă cumva problema datoriei uriaşe”, explică consilier economic al Guvernului de la Beijing.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite