Video Dezastru agricol: fermierii intră cu plugurile în lanurile de porumb, fără să mai culeagă VIDEO

0
Publicat:

Fermierii au înregistrat pierderi de sută la sută la porumb. Pentru că din câmp nu au ce culege, agricultorii se grăbesc să bage tractoarele în lanul de porumb direct la arat, fără să-l treiere înainte.

Un singur tractor este ocupat cu aratul. FOTO Iulian Bunilă
Un singur tractor este ocupat cu aratul. FOTO Iulian Bunilă

Fermierii din Câmpia Râmnicului au decis să intre direct la arat, ca să facă economie de combustibil și să scutească timp. Sunt pagube uriașe, însă se investește în recolta anului viitor.

„Uitați, solul e uscat sută la sută, iar bolovanii sunt tari ca piatra. După cum vedeți, se ară prin cultura de porumb pentru că nu ne permitem să recoltăm puținii știuleți sau să tocăm plantele, deoarececă nu se justifică deloc cheltuiala”, spune Georgian Calotă, fermier din Balta Albă, județul Buzău.

Georgian Calotă nu a produs porumb anul acesta. FOTO Iulian Bunilă
Georgian Calotă nu a produs porumb anul acesta. FOTO Iulian Bunilă

Acesta a plantat porumb pe o suprafață de peste 70 de hectare, la Balta Albă, între Râmnicu Sărat și Brăila. Seceta i-a pârjolit toată cultura, astfel că puține plante au rodit. Puținii știuleți care s-au făcut sunt însă extrem de mici.

Este mai convenabil să intri cu plugul în el, decât să-l treieri înainte

„Arată jalnic producția de porumb de anul ăsta și de aceea nu se justifică să intri cu combina. Cheltuielile numai cu motorina depășesc producția; la un hectar cred că 50, 100 de kilograme de porumb dacă ar fi să adunăm, deci foarte firav”, spune fermierul din Balta Albă.

Lucrările sunt efectuate cu un singur tractor (video), măsură decisă tot din rațiuni economice. Solul foarte uscat îi dă mari bătăi de cap tractoristului, care trebuie să înainteze la viteză redusă, cu lama plugului înfiptă la doar 25 de centimetri adâncime.

„Așa ceva nu am mai văzut. S-a mai făcut dar în halul ăsta, nimic, nimic. Cu tractorul în porumb. direct. niciodată. Nu e problemă pentru tractor? Nu îi astupă, îi bagă la fund”, spune Viorel Ghiță, tractorist.

Viorel Ghiță spune că nu a mai arat cu porumbul pe teren. FOTO Iulian Bunilă
Viorel Ghiță spune că nu a mai arat cu porumbul pe teren. FOTO Iulian Bunilă

Aratul direct în lanul de porumb este o premieră și pentru tractoristul din Balta Albă, care are peste 20 de ani de muncă la câmp și n-a mai pomenit un așa dezastru agricol.

Porumbul uscat care este îngropat în spatele plugului putrezește și în timp se transformă în îngrășământ. În zonele calamitate, cum este Câmpia Râmnicului, arăturile au loc cu o lună mai devreme decât într-un an obișnit.

„Sărim treieratul, care ne lua dura două, trei săptămâni, ca să nu mai consumăm motorină. Din păcate, dacă porumb nu există la câmp, combinele stau și șomează”, spune Viorel Ghiță, tractorist.

Următoarele lucrări agricole ar trebui să fie discuitul și semănatul culturilor de toamnă. Trebuie mai întâi să plouă abundent, pe o perioadă mai lungă de timp, pentru ca apa să pătrundă adânc în sol.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite