Exclusiv România a exportat masiv oțel și aluminiu în SUA. Tarifele lui Trump ne pot afecta serios
0România a exportat masiv oțel și aluminiu în SUA în 2023 și 2024, potrivit datelor obținute de „Adevărul” de la structurile specializate în export-import, ceea ce înseamnă că tarifele impuse de Trump pe aceste metale ne pot afecta serios.

„Adevărul” a solicitat Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) - instituție subordonată Guvernului și coordonată de primul-ministru -, datele privind exporturile României de aluminiu și oțel către SUA în anii 2023 si 2024.
Instituția a punctat că doar exportul acestor două metale au însumat în 2023 nu mai puțin de 21,39% din totalul exporturilor românești pe piața americană în 2023 și 19,62% din total în 11 luni din 2024, pentru care există date centralizate.
„Conform datelor furnizate de INS și prelucrate de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior, exporturile românești de oțel și aluminiu în Statele Unite ale Americii, în anul 2023, au atins valoarea de 497,5 milioane USD, reprezentând 21,39% din totalul exporturilor românești pe piața americană, din care 488,8 milioane USD au reprezentat exporturile de oțel, și respective, 8,7 milioane USD cele de aluminiu.
Pentru primele 11 luni ale anului 2024, exporturile de oțel și aluminiu ale României în SUA au însumat 451,1 milioane USD, reprezentând 19,62 % din totalul exporturilor românești în SUA, din care 438,6 milioane USD exporturile de oțel și 12,5 milioane USD cele de aluminiu”, a informat ARICE, răspunzând solicitării „Adevărul”.
Potrivit datelor consultate de „Adevărul”, în primele șapte luni ale anului 2024, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a totalizat 2.146 milioane USD (-5,76%), din care exporturile românești au fost de 1.407 milioane USD (+1,90%), iar importurile din SUA s-au cifrat la 739 milioane USD (scădere cu 17,46%), comparativ cu primele șapte luni ale anului 2023, rezultând un excedent comercial de 668 milioane USD.
SUA, pe locul doi ca destinație non-UE pentru exporturile României
Raportul ARICE pe anul 2023 arată că valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 3.816 miliarde USD (creștere nesemnificativă, de 0,2%, comparativ cu sfârșitul anului 2022), din care 2.325 miliarde USD exporturi românești, în scădere cu 2,9% față de anul 2023, respectiv 1.491 miliarde USD importuri din SUA, în creștere cu 5,5%.
„În această perioadă s-a înregistrat un excedent de 834 milioane USD. SUA a reprezentat al 4-lea partener dintre statele non-UE ale țării noastre (al 16-lea la nivel general), cu o pondere de 1,6% din total comerț bilateral; a fost pe locul 2 ca destinație pentru exporturile românești noastre (al 13-lea la nivel general),, cu o pondere de 2,3% (de asemenea dintre statele non-UE) și pe locul 5 între aceleași state din punct de vedere al nivelului importurilor, cu o pondere de 1,1% noastre (al 18-lea la nivel general)”, se arată în document.
Trump impune taxe de 25% pe importurile de aluminiu și oțel
La 11 februarie 2025, președintele SUA, Donald Trump, a semnat decretul prin care impune taxe de 25% pe toate importurile SUA de aluminiu și oțel, exceptând Australia.
„Astăzi simplific taxele noastre vamale pentru oţel şi aluminiu, astfel încât toată lumea să înţeleagă ce înseamnă asta. Este de 25%, fără excepţie sau scutire. Şi asta este pentru toate ţările", le-a declarat jurnaliştilor preşedintele american, la Casa Albă.
Donald Trump a confirmat, însă, că are în vedere o scutire pentru Australia, după declaraţii în acest sens ale premierului Anthony Albanese, din cauza, potrivit preşedintelui american, unui "excedent" comercial cu acest aliat din Oceania.
„Nu vrem ca acest lucru să dăuneze altor ţări, dar ele profită de noi de ani şi ani", a acuzat preşedintele american în Biroul Oval.
Aceste măsuri ar afecta în special Canada, principalul furnizor de oţel şi aluminiu al Statelor Unite.
Aceste taxe vamale "ar fi total nejustificate", a reacţionat în cursul serii François-Philippe Champagne, ministrul canadian al industriei, promiţând un răspuns "clar şi măsurat", fără a oferi alte detalii.
Brazilia, Mexic şi Coreea de Sud sunt, de asemenea, furnizori importanţi de oţel.
Federaţia oţelului din Regatul Unit, UK Steel, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o "lovitură devastatoare" pentru un sector care se află deja în dificultate.
Anunţul ar putea avea, de asemenea, un efect dăunător asupra anumitor sectoare de activitate din Statele Unite.
„Oţelul şi aluminiul sunt materii prime esenţiale pentru producătorii americani, inclusiv pentru export", a avertizat Maurice Obstfeld, expert la Peterson Institute for International Economics.
Taxele vamale ar putea provoca "un şoc major al ofertei" de partea americană, a declarat el pentru AFP.
În timpul primului său mandat (2017 - 2021), Donald Trump a impus deja taxe vamale de 25% pe oţel şi 10% pe aluminiu. Aceste măsuri au fost ulterior ridicate, în cea mai mare parte, de el însuşi sau de succesorul său democrat, Joe Biden.