Robor s-a majorat din nou, în prima zi a alegerilor prezidențiale din diaspora
0Robor la trei luni, cel în funcție de care sunt calculate ratele la creditele luate în lei, a crescut din nou vineri, cu 1,37%, dobânda ajungând la 7,39%, față de 7,29% cât era joi, potrivit datelor BNR.

O valoare aproape similară, de 7,4% a fost înregistrată la data de 13 ianuarie 2023.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Recent, specialiștii în imobiliare avertizau că volatilitatea cursului leu/euro și fluctuațiile înregistrate de ROBOR au implicații directe atât asupra românilor care au deja credite ipotecare, cât și asupra celor care mizează pe un împrumut pentru a deveni proprietari sau se află pe ultima sută de metri spre finalizarea unei achiziții imobiliare.
Indicele ROBOR (Romanian interbank offer rate) a suferit o serie de fluctuații în ultimele zile. ROBOR la 3 luni a ajuns la 7,29%, iar ROBOR la 6 luni a ajuns la 7,39%.
Evoluția ROBOR este legată, în cea mai mare parte, de nivelul de lichiditate existent în piață și influențează, în special, împrumuturile acordate companiilor. Impactul său asupra românilor cu credite ipotecare este unul limitat, în contextul în care indicele a fost înlocuit din 2019 de IRCC (Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor). Le recomandăm celor care nu au luat încă decizia de a trece la IRCC să ia în considerare un astfel de pas, având în vedere faptul că acesta le poate oferi o mai mare predictibilitate, dar si un cost mai mic.
IRCC nu depinde la fel de mult de fluctuațiile sale zilnice, ci este aplicabil pe un interval de trei luni, cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele se va menține la 5,55% până la 30 septembrie 2025, potrivit specialiștilor Imobiliare.ro Finance.
Evoluția IRCC a urmat în ultimele zile o traiectorie ascendentă, odată cu creșterea ROBOR. Indicele zilnic este calculat ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Dacă dobânzile își revin, să spunem după aflarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, impactul nu va fi unul considerabil pe termen lung. Discutăm de doar câteva zile afectate dintr-un total de 90 necesare stabilirii valorii IRCC care va influența creditele ipotecare cu dobândă variabilă abia din trimestrul IV al acestui an.