Robor a ajuns la 1,8%, deşi Banca Naţională anunţă că va injecta lichiditate în piaţă. Dobânda de politică monetară, menţinută la 1,75%
0Banca Naţională a României (BNR) a menţinut, în şedinţa Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară, dobânda cheie la 1,75%. Robor a ajuns la un nou maxim, de 1,8%, marţi, cu toate că Banca Centrală a anunţat că va injecta lichiditate în piaţă, potrivit profit.ro. Ministrul Finanţelor susţine că problema vine de la lichiditatea din piaţă.
UPDATE 13.50 Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut, marţi, rata dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi a decis ”îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară”.
În comunicatul emis după şedinţa de politică monetară, BNR a reiterat "gestionarea adecvată" a lichidităţii din sistemul bancar.
”Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 1,25 puncte procentuale de la +/- 1,50. Astfel, începând cu 4 octombrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 3,00 la sută”, se arată în comunicat.
Banca centrală împrumută băncile care au nevoie de lichidităţi la dobânda-cheie de 1,75% pe an, prin licitaţii repo, iar coridorul simetric la care se situează dobânzile facilităţilor permanente este în prezent de +/-1,25%.
Astfel, băncile cu exces de lichidităţi primesc pentru depozitele ţinute la BNR o dobândă de 0,5% pe an, iar pentru finanţarea prin intermediul facilităţii de credit (credit Lombard), băncile plătesc Băncii Naţionale o dobândă de 3% pe an.
UPDATE 12.50 Creşterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR, scrie News.ro.
El a precizat că iar specialiştii Băncii Naţionale a României vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice.
”Există probleme de lichiditate în piaţă. (...) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (...), încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să creasca Roborul. (...) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii”, a afirmat Mişa, la Digi24.
Ministrul a subliniat că obiectivul întâlnirii de marţi, cu reprezentanţii BNR, a fost o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară a băncii centrale pentru ”a preîntâmpina alte probleme”.
În plus, ministrul a precizat ca statul va colecta de la companiile pe care le controlează 1,2 miliarde de lei sub formă de dividende speciale. Până în prezent, au fost încasate 525 milioane lei, potrivit lui Mişa.
UPDATE 11.50 BNR a anunţat băncile că va derula o operaţiune de piaţă monetară de tip repo, scrie profit.ro. Prin intermediul acesteia, instituţiile de credit vor putea împrumuta câţi bani doresc la dobânda cheie de 1,75%.
Operaţiunea are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de lichiditate şi menţinerea ratelor de dobândă pe termen scurt, potrivit sursei citate.
UPDATE 11.40 Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Indicatorul a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.
Acesta a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Vineri, indicele a atins pragul de 1,58%, iar luni 1,71%.
- ŞTIREA INIŢIALĂ -
Banca Naţională va decide dacă reduce sau nu dobânda cheie şi nivelul rezervelor minime obligatorii. Cei mai mulţi analişti financiară consideră că dobânda-cheie va fi menţinută la nivelul de 1,75% de consiliul de administraţie al BNR.
Şedinţa vine într-un context agitat dat de creşterea accelerată a indicatorului Robor la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei.
Premierul Mihai Tudose i-a criticat pe cei de la BNR că nu au „avut grijă” să nu crească Robor.
„Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Trebuia să aibă grijă să nu crească. Noi am luat banii de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie să reglementeze situaţia. Asta trebuie să facă. S-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare cu Mugur Isărescu. Să vad dacă domnul Vasilescu e îmbrăcat cu un tricou pe care scrie privat sau la BNR. E BNR sau o structură de zei care se ocupă doar de propria lor existenţă”, a spus Tudose la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, de la Suceviţa.