Rigoarea nemţească şi birocraţia românească, pe cale să ne lase fără 60 de milioane de euro. Proiectul de a duce internet la ţară, întârziat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Telekom acuză statul pentru că a întârziat cu avizele, dar autorităţile arată că nemţii au depus documentaţii incomplete sau nu au plătit taxele de avizare
Telekom acuză statul pentru că a întârziat cu avizele, dar autorităţile arată că nemţii au depus documentaţii incomplete sau nu au plătit taxele de avizare

România este pe cale să piardă 60 de milioane de euro din fonduri europene, după ce grupul german Telekom va întârzia cu un an proiectul de a duce internet de mare viteză în peste 780 de localităţi defavorizate în România, scrie Hotnews.ro.

Grupul de companii Telekom, fostele Romtelecom şi Cosmote, având ca furnizor de echipamente concernul chinez Huawei, a câştigat în vara anului trecut contractul de construire şi operare a unei reţele naţionale de internet broadband în zonele defavorizate din ţară, valoarea acestuia ridicându-se la 365,7 milioane de lei. Proiectul este finanţat prin fonduri europene şi de la bugetul de stat. Reţeaua urma să fie amplasată în 783 de localităţi din 40 de judeţe, în care trăiesc aproape 400.000 de locuitori.

Numai că, în acest moment sunt deschise şantiere în circa 150 de localităţi, iar până la finele anului vor fi terminate lucrările în doar 102 localităţi, potrivit lui Marius Bostan, ministrul pentru Societatea Informaţională, citat de sursa menţionată.

Astfel, s-ar pierde peste 60 de milioane de euro din alocarea pe exerciţiul financiar 2007-2013. Ministrul Bostan este optimist, însă, că statul va obţine fazarea proiectului, astfel încât să se continue pe exerciţiul financiar 2014-2020.

Cine e de vină? Nikolai Beckers, şeful grupului Telekom, acuza în luna august autorităţile pentru birocraţie, susţinând că a aşteptat foarte multe luni pentru eliberarea avizelor. „Am fost nevoiţi să semnăm şi să stampilăm 20.000 de pagini de documente în era comunicaţiilor electronice. Sunt peste 700 de localităţi şi pentru fiecare localitate este nevoie de cel puţin 10 autorizaţii. Faceţi calculele“, declara în luna august Beckers, citat de „Ziarul Financiar“.

Însă fostul ministru pentru Societate Informaţională de la acea vreme, Sorin Grindeanu, a arătat cu degetul tot către Telekom, afirmând că în multe cazuri avizele nu au fost acordate pentru că nemţii nu depuseseră toate actele necesare sau nu plătiseră taxele de avizare.

„Organele emitente pentru Autorizaţiile de construcţie sunt Administatiile Publice Locale (Primăriile) sau Consiliile Judeţene, autorităţi care funcţionează după principiile autonomiei locale, MSI informând în repetate rânduri (prin adrese oficiale din partea ministrului) aceste autorităţi cu privire la importantă proiectului şi solicitând, de asemenea, sprijin din partea acestora pentru eliberarea cu celeritate a avizelor/autorizaţiilor necesare.

Totodată, trebuie precizat faptul că o serie de autorităţi implicate în procesul de avizare/autorizare a lucrărilor din cadrul proiectului Ro-NET au semnalat faptul că fie nu au primit din partea operatorilor Telekom documentaţiile complete necesare avizării, fie că aceştia nu au achitat sau au întârziat achitarea taxelor de avizare/autorizare, obligaţie care din nou cade în sarcina operatorilor Telekom, cu menţiunea că acest tip de cheltuiala este eligibilă în cadrul proiectului, deci acestea se decontează de către MSI", arăta Grindeanu atunci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite