Rezervele valutare ale Chinei au crescut în februarie: valoarea lor a ajuns la peste 3 miliarde de dolari

0
Publicat:

Rezervele valutare ale Chinei au crescut în mod surprinzător în luna februarie, arată datele oficiale publicate joi chiar dacă dolarul american s-a apreciat în raport cu alte valute importante.

foto chinez cu bancnota de 100 de yuani
Rezervele valutare ale Chinei au crescut în februarie

Administraţia de Stat pentru Schimb Valutar (SAFE), entitatea responsabilă de gestionarea rezervelor valutare şi de aur ale Chinei, a informat că rezervele valutare ale Chinei au crescut cu 6,5 miliarde de dolari, sau 0,2%, într-o lună, până la 3.226 miliarde de dolari, peste cifra de 3.205 miliarde de dolari prognozată de analiştii intervievaţi de Reuters, transmite publicația.

Pe parcursul lunii trecute, yuan-ul chinez s-a depreciat cu 0,25% în raport cu dolarul, în timp ce moneda americană a crescut cu 0,6% în raport cu un coş de valute.

De asemenea, Banca Centrală a Chinei a continuat să cumpere aur în luna februarie, pentru a 16-a lună consecutivă, continuând un şir de achiziţii care au ajutat metalul galben să atingă o cotaţie record.

Datele oficiale publicate joi arată că, la finele lunii februarie, rezervele de aur ale Chinei au ajuns la 72,58 milioane de uncii, echivalentul a 2.257 de tone, de la 72,19 milioane uncii la finele lunii ianuarie. Valoarea rezervelor de aur ale Chinei a urcat la 148,64 miliarde de dolari la finele lunii februarie, de la 148,23 miliarde de dolari la finele lui ianuarie.

Preţul spot al aurului a atins un nou maxim istoric săptămâna aceasta, pe măsură ce pieţele financiare mizează pe posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile abia la finalul acestui an. La aceasta se adaugă achiziţiile de aur ale băncilor centrale, în special a celei chineze, care au impulsionat şi ele cotaţiile la aur. 

Deși rezervele financiare ale națiunii asiatice au crescut, țara încă nu a trecut peste frica instaurării unei recesiuni. Ministerul Comerţului din China a declarat 2024 „anul promovării consumului”, subliniind necesitatea de a revitaliza cererea şi de a atrage mai multe investiţii în a doua economie mondială. 

China a atras anul trecut investiţii străine directe (FDI) de 1.100 miliarde de yuani (153 miliarde de dolari), cel mai redus nivel din ultimii trei ani, deoarece companiile din Hong Kong şi de peste hotare au devenit mai puţin dispuse să facă noi investiţii în statul asiatic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite