Revelionul 2012 a băgat mai puţini bani în buzunarele operatorilor din turism

0
0

În acest an, românii au cheltuit pentru a-şi petrece Revelionul în staţiunile din ţară circa 15 milioane de euro, cu 17% mai puţin faţă de 2010, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Potrivit sursei citate, sumele plătite de cei care au petrecut noaptea dintre ani în străinătate au scăzut cu o treime, la un total de 2,8 milioane de euro.

"Numărul românilor care au contractat în acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului în ţară, respectiv 74.700 de persoane, a scăzut cu 5% faţă de anul trecut şi cu 25% comparativ cu 2009", se arată într-un studiu al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Conform studiului FPTR, pe plan extern, în ciuda scăderii tarifelor pentru ofertele de Sărbători în Grecia, Turcia, Spania şi Franţa sau a menţinerii tarifelor la nivelul lui 2010 în Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Brazilia sau Mexic, numărul locurilor contractate de români pentru petrecerea Revelionului în străinătate în acest an a scăzut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turişi. Comparativ cu 2009, scăderea a fost de circa 50%

Din datele prezentate rezultă că la intern a scăzut nu doar numărul de turişti din perioada Revelionului, ci şi cheltuiala medie a acestora.

În topul preferinţelor din România au fost, ca de obicei, staţiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%, însă şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare.

Preferinţele românilor s-au îndreptat fie către hotelurile de categorie foarte bună, fie spre ofertele foarte ieftine.

Datorită tarifelor mici, s-a înregistrat o creştere a numărului românilor care au preferat să petreacă Sărbatorile în staţiunile balneare. În acelaşi timp, deşi tarifele au coborât faţă de anul trecut, a scăzut numărul celor care au petrecut Revelionul pe litoral, Delta Dunării, în zonele rurale şi chiar în staţiunile montane.

Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de români au cumparat pachete pentru Revelion în zonele montane şi tot atâţia au ales să petreacă Sărbatorile în zonele rurale, 20.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României.

În timp ce pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunării circa 200. Pentru staţiunile balneare au optat circa 18.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul anterior.

Cele mai solicitate destinaţii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia,Turcia şi Franţa.

Cauzele principale ale scăderii circulaţiei turistice prilejuită de sarbătorile de iarna din acest an fost, potrivit FPTR, perioada scurtă de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au fost în week-end), scăderea puterii de cumpărare, dezvoltarea programelor artistice de Revelion în pieţele publice ale oraşelor, dar şi ofertele variate şi avantajoase ale restaurantelor şi cluburilor pentru noaptea dintre ani.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite