RETROSPECTIVĂ Cele mai importante evenimente economice din 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2012 nu a fost un an uşor pentru economie. România a ieşit din recesiune în primul trimestru al anului, însă Produsul Intern Brut a scăzut în intervalul iulie-septembrie şi finalul de an va aduce, cel mai probabil, reintrarea în recesiune. Tensiunile politice din vară au dus leul la minime istorice în raport cu euro şi dolarul, iar investiţiile au scăzut la un nivel alarmant.

Sistemul bancar a fost marcat de stagnare pe componenta de creditare, însă a fost lovit de două fraude cu prejudicii estimate la peste 100 de milioane de euro. În rândul companiilor, insolvenţele nu s-au înmulţit faţă de anul 2011, însă ele au fost mult mai mari. Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat, a intrat în vară în insolvenţă şi, ulterior, contractele cu “băieţii deştepţi” au fost denunţate sau renegociate. Tot din rândul companiilor, Oltchim a fost vedetă în acest an, după ce licitaţia de privatizare câştigată de Dan Diaconescu a fost anulată pentru că acesta nu a venit cu banii. Dar să le luăm pe rând. 

Euro la 4,6481 lei

La începutul acestui an, un euro era cotat la 4,3219 lei. Treptat, leul a pierdut teren în raport cu moneda unică europeană, în principal din cauza vulnerabilităţii pe care o prezenta economia românească în contextul european, iar minimul a fost atins în vară, pe fondul tensiunilor politice. În perioada referendumului, euro ajunsese să fie cotat la peste 4,5 le, cu un maxim istorc de 4,6481 lei pe 3 august. 

Ulterior referendumului din vară, cursul de schimb s-a menţinut în intervalul 4,45 – 4,55 lei/euro, iar după alegerile parlamentare din 9 decembrie a intrat pe un trend descendent şi a atins luni, 24 decembrie, minimul ultimelor şapte luni, respectiv 4,4231 lei/euro.

Fraude de 100 de milioane de euro

Anul 2012 nu a fost unul fast pentru băncile din România. Creditarea a bătut pasul pe loc, restanţele au crescut semnificativ, economiile au avut şi ele o creştere temperată, iar profiturile s-au transformat în pierderi. Mai mult, două fraude, cu prejudicii estimate la peste 100 de milioane de euro, au fost scoase la lumină de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Două dintre anchetele procurorilor DIICOT au vizat infracţiuni comise în sistemul bancar încă din perioada de boom. Procurorii au pus sub acuzare în aceste cazuri nume importante din sistemul bancar, precum Adrian Martiş şi Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, directori de sucursale BRD, dar şi pe Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, şi oameni de afaceri.

Într-unul dintre dosare, demarat la începutul lunii noiembrie, procurorii au pus sub învinuire aproape 50 de persoane suspectate de fraude bancare cu un prejudiciu de 22 de milioane de euro.

Un alt dosar deschis în luna decembrie de procurorii DIICOT vizează doi directori ai BRD, Adrian Martiş şi Andrei Nanu, directori de sucursale bancare, notari publici şi oameni de afaceri cunoscuţi, printre care Marius Locic, Vasile şi Ioan Creştin, prejudiciul constatat de anchetatori fiind de 85 de milioane de euro.

Insolvenţa a scăpat Hidroelectrica de “băieţii deştepţi”

Cea mai mare companie intrată în insolvenţă în acest an este producătorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat. Compania a intrat în insolvenţă la 20 iunie, din mai multe cauze, printre care vânzările de energie la preţuri mult diminuate faţă de referinţa pieţei, managementul deficitar şi seceta prelungită.

Producătorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro în perioada 2006-2012 din vânzarea energiei prin contracte directe la preţuri mici. Compania, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă la solicitarea Consiliului de Administraţie, care şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi al secetei din 2011. 

După intrarea în insolvenţă, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat contractele directe semnate Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C.

Telenovela Oltchim

Combinatul Oltchim de la Râmnicu Vâlcea trebuia să fie privatizat până în luna martie a acestui an. Însă procedurile s-au prelungit, iar licitaţia de vânzare a avut loc de-abia în luna septembrie. 

Cea mai bună ofertă pentru pachetul majoritar de acţiuni deţinute de stat la Oltchim a fost făcută de Dan Diaconesc, astfel că acesta a câştigat licitaţia. Dan Diaconescu, care a promis 45 de milioane de euro, nu era un investitor strategic, aşa cum prevedea strategia de privatizare a combinatului, dar a câştigat. Numai că licitaţia a fost anulată pentru că Dan Diaconescu nu a venit cu banii. 

În cele 10 zile care s-au scurt până la termenul-limită de plată, Dan Diaconescu a beneficiat de o mediatizare fabuloasă. Potrivit declaraţiilor oficialilor, procesul de privatizare va fi reluat anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite