Portugalia vinde francezilor pentru 3 miliarde de euro operatorul aeroporturilor din Lisabona şi Porto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ANA administrează aeroporturile din Lisabona, Porto şi regiunea Algrave FOTO theglobeandmail.com
ANA administrează aeroporturile din Lisabona, Porto şi regiunea Algrave FOTO theglobeandmail.com

Autorităţile portugheze au convenit să vândă operatorului de aeroporturi ANA-Aeroportos de Portugal către compania franceză Vinci, pentru 3,08 miliarde de euro, în cadrul unui program mai amplu de valorificare a unor active, după ce guvernul de la Lisabona a fost nevoit să solicite ajutor financiar internaţional.

Vinci a făcut cea mai mare ofertă între cele patru companii participante la licitaţia organizată de guvernul portughez, a declarat Maria Luis Albuquerque, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Guvernul intenţionează să finalizeze tranzacţia la începutul anului viitor, potrivit Bloomberg. 

ANA administrează aeroporturile din Lisabona, Porto şi regiunea Algrave.

Portugalia a decis vânzarea ANA după ce a cerut anul trecut sprijin financiar din partea FMI şi a Uniunii Europene.

În cadrul programului de valorificare a unor active, Guvernul a cedat deja participaţii la compania de utilităţi EDP- Energias de Portugal şi operatorul de reţele energetice REN-Redes Energeticas Nacionais şi intenţionează în continuare să vândă compania aeriană TAP SGPS după ce săptămâna trecută a respins o ofertă a investitorului brazilian German Efromovic.

Odată cu vânzarea ANA, suma totală obţinută de Portugalia prin vânzări de active de stat se ridică la 6,4 miliarde de euro, peste obiectivul fixat, de 5,5 miliarde euro.

La licitaţie au mai participat operatorul aeroportului din Frankfurt Fraport în colaborare cu Industry Funds Management din Austria, Flughafen Zurich (Elveţia) cu operatorul brazilian de autostrăzi CCR şi Corporacion America din Argentina, care operează 49 de aeroporturi în America Latină şi Europa.

Fraport a oferit 2,44 miliarde euro, Corporacion America 2,41 miliarde euro şi Flughafen Zurich 2 miliarde euro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite