Restricții privind producția globală de plastic: acordul va viza o reducere cu 40% în următorii 15 ani

0
Publicat:

Țările iau în considerare un pact pentru reducerea producției de plastic cu 40% în 15 ani, considerând că astfel vor putea proteja sănătatea umană și mediul, potrivit The Guardian.

Sticle de plastic
Țările iau în considerare un pact pentru reducerea producției de plastic cu 40% în 15 ani

În timp ce lumea încearcă să încheie un tratat pentru reducerea deșeurilor de plastic în cadrul discuțiilor ONU de la Ottawa, Canada, două țări au înaintat prima propunere concretă de limitare a producției pentru a reduce efectele ei nocive, inclusiv emisiile uriașe de carbon de la producerea acesteia.

Moțiunea prezentată de Rwanda și Peru stabilește o țintă globală de reducere, numită în mod ambițios o „stea de nord”, pentru a reduce producția de polimeri plastici primari în întreaga lume cu 40% până în 2040, față de nivelul de referință din 2025.

Lumea trebuie să se unească pentru a aborda poluarea cu plastic „Eficacitatea măsurilor atât din partea ofertei, cât și a cererii va fi evaluată, în întregime sau parțial, în funcție de succesul lor în reducerea producției de polimeri plastici primari la niveluri sustenabile”.

Propunerea solicită luarea în considerare a raportării obligatorii de către țări a datelor statistice privind producția, importurile și exporturile de polimeri plastici primari.

O țintă globală de reducere a plasticului ar fi similară cu Acordul legal obligatoriu de la Paris pentru a continua eforturile de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 C peste nivelurile preindustriale, au spus Rwanda și Peru.

„Ținta ar trebui să se alinieze cu obiectivele noastre pentru o economie circulară sigură pentru materiale plastice prin reducerea decalajului de circularitate dintre producție și consum”, au spus țările.

„De asemenea, ar trebui să se alinieze cu obiectivul nostru din Acordul de la Paris de a limita încălzirea la 1,5°C. În acest scop, un astfel de obiectiv global de reducere ar putea fi o reducere de 40% până în 2040 față de o valoare de referință din 2025.

Producţia globală de plastic a crescut îngrozitor de mult în ultimele şapte decenii

Producția globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la 348 de milioane de tone în 2017. Se preconizează că industria producției de plastic își va dubla capacitatea până în 2040.

Aproximativ 11 milioane de tone de plastic se scurge în ocean în fiecare an, iar până în 2040 amploarea acestei poluări cu deșeuri marine este probabil să se tripleze.

Producția de plastic este un factor important al defalcării climatice , deoarece majoritatea plasticului este fabricat din combustibili fosili. Un studiu realizat de oamenii de știință de la Lawrence Berkeley National Lab din SUA a estimat că până în 2050 producția de plastic ar putea reprezenta 21-31% din bugetul mondial de emisii de carbon necesar pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C.

O analiză din 2021 realizată de Beyond Plastics a constatat că industria americană a materialelor plastice va contribui mai mult la criza climatică decât energia pe bază de cărbune din țară până în 2030.

Țările au convenit, în cadrul discuțiilor ONU din 2022 de la Nairobi, Kenya, că un tratat de reducere a deșeurilor de plastic trebuie să abordeze întregul ciclu de viață al plasticului. Ei au promis să încheie un acord internațional obligatoriu din punct de vedere juridic până în 2024.

Discuțiile de la Ottawa, care urmează să se încheie luni, urmăresc ca 175 de țări să convină asupra proiectului de text al tratatului.

Graham Forbes, liderul proiectelor globale de plastic la Greenpeace SUA, care a participat la discuțiile de la Ottawa, a declarat: „Acesta nu este o țintă suficient de ambițioasă pentru Greenpeace, dar este un prim pas important către un acord de limitare a producției globale de plastic. Nu puteți rezolva criza poluării decât dacă restrângeți, reduceți și restrângeți producția de plastic.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite