Republica Moldova va cumpăra cantități mai mari de gaze naturale lichefiate din SUA

0
Publicat:

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, va testa luni şi marţi, pentru prima dată, achiziţionarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, transmite Reuters.

foto nava de transport GNL
Foto: Shutterstock

Republica Moldova era aproape exclusiv dependentă de gazele din Rusia, conform contractului cu Gazprom, dar a accelerat eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare, după invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Energocom va cumpăra GNL de la terminalul plutitor Alexandroupolis, în cooperare cu firma elenă de stat DEPA Commercial, a informat într-un comunicat compania din Republica Moldova.

"Luni şi marţi vom achiziţiona câte 14.000 MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total vor fi aproximativ 28.000 MWh, echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze", a afirmat Victor Binzar, directorul Energocom.

Deja compania a testat ruta de import din Grecia, cumpărând cantităţi reduse de gaze în 2023.

În prezent, Republica Moldova nu cumpără gaze din Rusia, dar regiunea separatistă Transnistria este dependentă de gazele ruseşti. Cantitatea totală de gaze necesară anual este puţin peste trei milioane metri cubi. 

Exporturile de GNL din SUA vin ca urmare a planului pentru reducerea dependenţei energetice a UE de Rusia de anul trecut. 

„În 2023, grupul va continua să se concentreze pe şocurile de pe piaţa energiei şi pe preţurile ridicate ale acesteia, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia”, se arată în comunicatul comun emis de Casa Albă şi Comisia Europeană, înaintea reuniunii de marţi a Consiliului pentru energie UE-SUA, a informat Agerpres acum un an.

Potrivit sursei citate, la un an de la înfiinţare, grupul a înregistrat progrese importante în îndeplinirea obiectivelor sale de reducere a dependenţei blocului comunitar de energia din Rusia, dar statele membre UE încă nu reuşesc să se aprovizioneze cu suficiente gaze naturale lichefiate pentru a înlocui gazele ruseşti.

Statele Unite şi-au majorat semnificativ obiectivul de a asigura livrarea a încă 15 miliarde bcm gaze naturale lichefiate către UE. În 2022, exporturile americane către Europa s-au situat la 56 bcm, în creştere de la 22 bcm în 2021. Uniunea Europeană a fost cea mai mare destinaţie pentru exporturile SUA de LNG, reprezentând peste 52% din livrări.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite