Redevenţele pentru resurse minerale cresc cu 25%, cu excepţia celor pentru petrol şi gaze. La metale nobile, majorarea va fi de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noile niveluri ale redevenţelor pentru resurse minerale, majorate cu 25%, vor fi aplicate inclusiv licenţelor aflate acum în vigoare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, citate de Mediafax. Pentru metale nobile, nivelul creşte cu 50%. Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu susţine că noile niveluri se vor aplica doar pentru viitoarele acorduri.

UPDATE: Noile redevenţe, majorate, pentru resurse minerale, altele decât petrol şi gaze, vor fi aplicate numai pentru viitoarele acorduri, nu pentru contractele aflate în vigoare, a declarat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, precizând că prevederea care stabilea aplicarea retroactivă a fost modificată.

Prevederea apărea într-un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor, document aprobat în şedinţa de joi a Guvernului.

"Modificarea redevenţei se face numai pentru viitoarele acorduri, pentru cele în vigoare nu se modifică nivelul redevenţei. Nu se aplică retroactiv. Aşa era varianta, dar s-a modificat", a spus Chiţoiu, după şedinţă.


Proiectul prevede că redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat este stabilită la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare, dar şi că noile niveluri ale revedenţelor vor fi aplicate, începând cu anul viitor, tuturor licenţelor şi permiselor de la data intrării în vigoare a ordonanţei.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, titularii licenţelor/permiselor şi autoritatea competentă trebuie să încheie acte adiţionale de stabilire a noilor redevenţe.

Astfel, pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice, redevenţa va creşte de la 4% la 5% din valoarea producţiei miniere.

Pentru metale nobile va fi aplicată o redevenţă de 6% din valoarea producţiei miniere pentru metale nobile.

Alte majorări de redevenţe vor fi aplicate pentru substanţe nemetalifere de la 0,70 euro la 0, 875 euro pe unitatea de producţie minieră;

- pentru roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale;

- de la 0,35 euro la 0,4375 euro pe unitatea de producţie minieră;

- pentru argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase de la 0,40 euro la 0,50 euro pe unitatea de producţie minieră;

- pentru alabastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie şi diatomită de la 0,55 euro la 0,6875 pe unitatea de producţie minieră;

- pentru bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental de la 2 euro la 2,5 euro pe unitatea de producţie minieră;

- pentru alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale de la 2,50 euro la 3,125 euro pe unitatea de producţie minieră;

- pentru marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale de la 3 euro la 3,75 euro pe unitatea de producţie minieră;

- iar pentru săruri haloide de la 0,80 euro la 1 euro pe unitatea de producţie minieră.

Puteţi citit mai multe:

Care este nivelul corect al redevenţelor la petrol şi gaze

Nivelul încasărilor statului din exploatări este unul dintre motivele pentru care de două săptămâni se protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană. Anul viitor însă se prefigurează un scandal şi mai mare, în condiţiile în care în 2014 expiră termenul până la care nivelul redevenţelor la petrol şi gaze nu poate fi modificat. Statul român vrea să le crească „la media europeană”. „Adevărul” vă prezintă care sunt sistemele de taxare în lume.

Ce măsuri fiscal-bugetare pregătesc liberalii: reducerea CAS cu 3%, creşterea redevenţelor şi alocarea cu prioritate a resurselor pentru infrastructură

Vicepremierul şi ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu a anunţat, joi, după şedinţa BPN al PNL, că a primit mandatul acestui for pentru trei măsuri de politică fiscal-bugetară care să fie susţinute la elaborarea bugetului pe 2014, prima dintre acestea fiind reducerea cotelor de contribuţie socială cu 3%.

Ponta şi Nită pregătesc o surpriză pentru Petrom. Se prefigurează redevenţe de "20-30%" la petrol şi gaze, dar şi un "regim stimulativ"

România va avea anul viitor redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană, a declarat premierul Victor Ponta.

Victor Ponta: Vreau ca noua lege a redevenţelor să prevadă un fond special, pentru finanţarea proiectelor importante

Noua lege a redevenţelor, care va fi adoptată în 2014, urmează să prevadă crearea unui fond special, după modelul norvegian, iar din banii astfel încasaţi se vor finanţa proiecte importante pentru ţară, a declarat duminică premierul Victor Ponta.

Gazele de şist ar putea fi impozitate diferit faţă de cele convenţionale

Sistemul de taxare a gazelor de şist şi a celor extrase din Marea Neagră ar putea fi diferit faţă de cel aplicat gazelor convenţionale, dar înainte de toate ar trebui văzut dacă România dispune de astfel de resurse, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Noul ministru al Energiei vrea să crească spre 30% redevenţele la petrol şi gaze

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat sâmbătă că este nevoie ca redevenţele pentru producţia de petrol şi gaze să crească şi să ajungă la nivelul din Uniunea Europeană. „Undeva la 20-30%, cel puţin“ ar trebui să fie taxa pentru extragerea şi prelucrarea acestor resurse minerale, în opinia ministrului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite