Războiul gazelor: Rusia nu garantează că situaţia privind reducerile livrărilor nu se va mai repeta în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europa se teme de o nouă criză a gazelor la iarnă
Europa se teme de o nouă criză a gazelor la iarnă

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut, ieri, o întâlnire cu Oleg Malginov, ambasadorul Federaţiei Ruse în România, însă în urma întâlniri nu s-a confirmat că situaţia livrărilor de gaze nu va continua tot ca până acum, când Gazprom a anunţat de mai multe ori scăderea volumelor.

„Reamintim că au existat în ultima perioadă mai multe intenţii anunţate de Dispeceratul Gazprom din Sofia de reducere a livrărilor de gaze naturale către România. Potrivit datelor centralizate de Transgaz, o singură astfel de intenţie s-a şi materializat într-o reducere efectivă a livrărilor.

În urma întâlnirii, nu s-a confirmat faptul că situaţia nu va continua în acelaşi registru“, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

„Mi-am exprimat speranţa că recentele concluzii ale discuţiilor purtate între Comisia Europeană - Ucraina şi Rusia vor fi respectate de toate părţile“, a declarat, în comunicat, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Anterior, după discuţiile de săptămâna trecută, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat că Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord preliminar în domeniul gazelor naturale, care ar putea pune capăt disputei care riscă să perturbe livrările către Europa în timpul iernii care se apropie.

Ucraina va plăti 3,1 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza în schimb cel puţin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei în lunile următoare, a spus Oettinger.

Potrivit acordului, care trebuie să fie aprobat de guvernele fiecărei ţări, Ucraina ar urma să plătească 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, în următoarele şase luni. Potrivit ofertei Gazprom preţul prevăzut în acord este final şi se află la nivelul superior al preţului considerat de UE că ar trebui plătit.

După ce o ultimă rundă de discuţii tripartite a eşuat în luna iunie, Rusia a oprit livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplătite în valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat între timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Gazprom a majorat preţul gazelor pentru Ucraina după ce fostul preşedinte Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere, iar noul Guvern a orientat ţara spre Uniunea Europeană. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea şi a sprijinit rebelii din estul Ucrainei. Naftogaz a dat în judecată Gazprom la Curtea Internaţională de la Stockholm.

Alături de România, şi Polonia, Slovacia şi Austria au raportat scăderi ale livrărilor de gaze.

Mai puteţi citi:

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite