Războiul din Israel și scurgerea suspectă dintr-o conductă din Marea Baltică scumpesc gazele naturale

0
Publicat:

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut luni, după descoperirea unei scurgeri dintr-o conductă din regiunea Mării Baltice, ceea ce sporeşte temerile privind securitatea infrastructurii, înaintea iernii.

colaj foto ochi de aragaz aprins
Războiul din Israel și scurgerea suspectă dintr-o conductă din Marea Baltică scumpesc gazele natural

Prețurile petrolului au crescut din cauza temerilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, scrie BBC, avertizând că o escaladare a conflictului în Iran ar pune în pericol aprovizionarea globală.

Luni dimineaţa, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare au urcat cu 7,6%, la 41,15 euro pentru un Megawatt-oră (MWh), scrie Bloomberg.

Şi preţurile petrolului sunt în creştere, în contextul tensiunilor geopolitice, sporind temerile privind aprovizionarea. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol 'light sweet crude' a crescut cu 3,28 dolari, ajungând la valoarea de 86,07 dolari, iar la bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 3,14 dolari, la 87,72 dolari.

De la începutul atacului surprinzător asupra Israelului al organizaţiei paramilitare Hamas declanşat sâmbătă, pe uscat, în aer şi pe mare, peste 700 de israelieni au fost ucişi şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Duminică noaptea a fost detectată o scurgere suspectă dintr-o conductă din regiunea Mării Baltice, care uneşte reţelele dintre Finlanda şi Estonia, operatorii anunţând că investighează problema. Incidentul arată vulnerabilitatea infrastructurii submarine după exploziile de anul trecut de la gazoductul Nord Stream, aflat în apropiere. De asemenea, există temeri privind posibile întreruperi la facilităţile cheie de export din Australia, din cauza grevelor şi a lucrărilor de mentenanţă. Australia este unul din principalii producători mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL). 

Arabia Saudită, un mare producător de petrol, a declarat că va reduce cu un milion de barili pe zi în iulie. Alți membri ai OPEC+, un grup de țări producătoare de petrol, au convenit, de asemenea, să continue reduceri ale producției, în încercarea de a susține prețurile slabe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite