Vladimir Putin a dat undă verde livrărilor de gaz rusesc în Uzbekistan via Kazahstan

0
Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat undă verde sâmbătă livrărilor de gaz rusesc în Uzbekistan via Kazahstan, într-un moment în care sectorul rus al gazelor este marcat de sancţiunile impuse de Occident în urma ofensivei ruse din Ucraina, relatează AFP.

Sectorul rus al gazelor a fost lovit de sancţiuni. FOTO Shutterstock
Sectorul rus al gazelor a fost lovit de sancţiuni. FOTO Shutterstock

„Permisiune acordată", a declarat preşedintele rus, aflat în compania omologilor săi uzbec şi kazah, Şavkat Mirzioev şi Kasîm-Jomart Tokaev, veniţi la reşedinţa sa din apropiere de Moscova

Declarația a fost făcută la ceremonia solemnă de lansare difuzată prin videoconferinţă, care s-a desfăşurat în ziua în care liderul de la Kremlin împlineşte 71 de ani.

„Cel mai mare proiect energetic trilateral" , lansat sâmbătă, între Rusia şi cele două foste republici sovietice din Asia centrală, îi va permite Uzbekistanului, şi el bogat în hidrocarburi, să aibă „o sursă suplimentară de energie".

„Rusia îşi va putea confirma încă o dată statutul”

Kazahstanul va putea rezolva problema gazelor în regiunile din nordul şi estul ţării, a explicat Putin, adăugând că „Rusia îşi va putea confirma încă o dată statutul de furnizor fiabil de gaz natural".

Sectorul rus al gazelor a fost lovit în plin de sancţiunile europene şi americane, notează AFP, exporturile ruse de gaz scăzând cu 25,1% în 2022, potrivit cifrelor oficiale, în contextul în care UE, înainte clientul nr.1, şi-a redus drastic importurile după invazia rusă din Ucraina din februarie anul trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite