Războiul din Israel a scumpit petrolul. Dacă se extinde în Iran se pune în pericol aprovizionarea globală

0
Publicat:

Prețurile petrolului au crescut din cauza temerilor că situația din Israel și Gaza ar putea perturba producția din Orientul Mijlociu, scrie BBC, avertizând că o escaladare a conflictului în Iran ar pune în pericol aprovizionarea globală.

Doi iranieni pun carburant într-o canistră, la o benzinărie din deșert
O escaladare a conflictului în Iran ar pune în pericol aprovizionarea globală.

Țițeiul Brent, referința internațională, a urcat cu 2,25 dolari pe baril, până la 86,83 dolari, în timp ce prețurile din SUA au crescut și ele.

Israelul și teritoriile palestiniene nu sunt producători de petrol, dar regiunea Orientului Mijlociu reprezintă aproape o treime din oferta globală.

Atacul Hamas asupra Israelului a fost cea mai mare escaladare între cele două părți de zeci de ani.

Națiunile occidentale au condamnat atacurile. Un purtător de cuvânt al Hamas, grupul militant palestinian, a declarat pentru BBC că grupul are sprijin direct pentru mutarea din Iran - unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Iranul a negat implicarea în atacul la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de duminică la New York, a informat Reuters. Dar președintele iranian Ebrahim Raisi și-a exprimat sprijinul pentru atac.

Analistul de energie Saul Kavonic a declarat pentru BBC că prețurile globale ale petrolului au crescut „din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea răspândi în țările mari producătoare de petrol din apropiere, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”.

image

Luni dimineață, prețul țițeiului West Texas Intermediate, indicatorul de referință din SUA, a crescut cu 2,50 dolari pe baril, la 85,30 dolari.

Dacă conflictul cuprinde Iranul, care a fost acuzat că sprijină atacurile Hamas, până la 3% din aprovizionarea globală cu petrol este în pericol”, a adăugat domnul Kavonic.

Caroline Bain, economist șef de mărfuri la Capital Economics, a declarat pentru programul BBC Today că Iranul a crescut producția de petrol în cursul acestui an, în ciuda sancțiunilor SUA.

SUA pare să fi închis ochii la o creștere constantă a producției iraniene, asta... va fi mai greu de ignorat pentru SUA de aici înainte”, a spus ea.

În general, doamna Bain a spus că Capital Economics se așteaptă ca cererea de petrol să depășească oferta în ultimele trei luni ale anului și „aceasta ar trebui să susțină prețuri mai mari”.

Domnul Kavonic a spus că aproximativ o cincime din aprovizionarea globală ar fi „ținută ostatică” dacă trecerea prin Strâmtoarea Hormuz, o rută vitală de comerț cu petrol, este întreruptă.

Strâmtoarea Ormuz este crucială pentru principalii exportatori de petrol din regiunea Golfului, ale căror economii sunt construite în jurul producției de petrol și gaze.

image

Incertitudinea asupra modului în care evenimentele s-ar putea dezvolta în zilele următoare ar putea determina, de asemenea, investițiile în obligațiunile de trezorerie americane și în dolar, pe care investitorii le cumpără în mod tradițional în perioadele de criză, a declarat James Cheo de la banca HSBC.

Luni, banca centrală a Israelului a declarat că va vinde până la 30 de miliarde de dolari în valută străină în încercarea de a calma piețele și de a sprijini moneda proprie a țării, șekelul, care a scăzut brusc.

n acest stadiu, există un pic de nervozitate. [Investitorii] doresc să vadă puțin mai multă claritate, în special în ceea ce privește datele economice și evoluțiile asociate cu incertitudinea geopolitică", a adăugat domnul Cheo.

După invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, prețurile petrolului au crescut, atingând peste 120 de dolari pe baril în iunie anul trecut.

Acestea au scăzut din nou la puțin peste 70 de dolari pe baril în luna mai a acestui an, dar au crescut constant de atunci, deoarece producătorii au încercat să restrângă producția pentru a susține piața.

Arabia Saudită, un mare producător de petrol, a declarat că va reduce cu un milion de barili pe zi în iulie.

Alți membri ai OPEC+, un grup de țări producătoare de petrol, au convenit, de asemenea, să continue reduceri ale producției, în încercarea de a susține prețurile slabe.

OPEC+ reprezintă aproximativ 40% din țițeiul mondial, iar deciziile sale pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite