Războiul cipurilor dintre SUA şi China continuă: Ce măsuri vor lua autoritățile de la Washington

0
Publicat:

Doi președinții republicani din Camera Reprezentanților au cerut, vineri, administrației președintelui Joe Biden să-și mobilizeze aliații, inclusiv Japonia și Coreea de Sud, pentru a învinge „agresiunea economică” chineză, ca urmare a interzicerii efective de către Beijing a achizițiilor de cipuri Micron Technology, a transmis Reuters.

China a restricţionat, în mai, vânzarea semiconductorilor Micron, Foto: Shutterstock
China a restricţionat, în mai, vânzarea semiconductorilor Micron, Foto: Shutterstock

Mai exact, Michael McCaul, care conduce Comisia pentru Afaceri Externe a Camerei, și Mike Gallagher, președintele comitetului select al Camerei pentru Partidul Comunist Chinez, au trimis o scrisoare secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, îndemnând administrația să ia măsuri după ce China a vizat cel mai mare producător de cipuri de memorie din SUA.

Autoritatea de reglementare a spațiului cibernetic din China a anunțat pe 21 mai că Micron nu a reușit revizuirea securității rețelei și astfel va interzice operatorilor de infrastructură cheie chineză să cumpere de la companie, aceasta fiind și cel mai recent episod într-o dispută în curs privind tehnologia cipurilor dintre Washington și Beijing.

Cipurile Micron prezintă potenţiale probleme relativ grave pentru securitatea reţelelor, ceea ce reprezintă o problemă majoră pentru securitatea reţelei de aprovizionare (...) şi afectează securitatea naţională a Chinei. Operatorii de infrastructură care lucrează cu date sensibile în China ar trebui să înceteze să cumpere produse Micron", arăta organismul chinez însărcinat cu securitatea cibernetică.

Mișcarea a survenit la o zi după ce liderii democrațiilor industriale G7 au convenit asupra unor noi inițiative pentru a respinge constrângerea economică chineză.

Potrivit sursei citate, ulterior, Micron a estimat o reducere semnificativă a veniturilor.

McCaul și Gallagher l-au îndemnat pe Raimondo să colaboreze cu Japonia și Coreea de Sud pentru a se asigura că firmele din aceste țări „nu preia cota de piață pierdută din cauza interdicției și nu subcotează Micron”. Potrivit parlamentarilor, China „a atacat cu un embargo economic arbitrar împotriva unei companii americane. Acum, Statele Unite trebuie să se asigure că această agresiune economică eșuează". Departamentul de Comerț trebuie să adune partenerii și aliații americani, au mai spus aceștia.

Trebuie să lucrăm rapid cu Japonia și Coreea de Sud pentru a ne asigura că firmele japoneze și sud-coreene nu subcotează Micron prin preluarea vânzărilor care au fost pierdute din cauza boicotului nejustificat al RPC”, au adăugat aceștia, referindu-se la Republica Populară Chineză.

McCaul și Gallagher au precizat că acțiunea Chinei împotriva Micron nu ar trebui să descurajeze, ci mai degrabă ar trebui să revigoreze acțiunile de control al exporturilor împotriva companiilor din RPC care ar putea amenința securitatea națională sau interesele de politică externă a SUA”, precum producătorul chinez de cipuri de memorie Changxin Memory Technologies.

Eșecul de a impune RPC un cost pentru comportamentul său malign va invita doar la continuarea unui astfel de comportament”, au adăugat ei.

Razboiul cipurilor: SUA lucrează cu aliații

Secretarul american pentru Comerț, Gina Raimondo, afirma, în cursul acestei săptămâni, că Statele Unite „nu vor tolera” interzicerea efectivă de către China a achiziţiilor de cipuri ale Micron Technology şi lucrează îndeaproape cu aliaţii pentru a aborda această „constrângere economică”, relata Reuters.

Raimondo a declarat, weekend-ul trecut, după o întâlnire a miniştrilor comerţului, că Statele Unite „se opun ferm” acţiunilor Chinei împotriva Micron.

Acestea vizează o singură companie din SUA, fără nicio bază de fapt, şi o vedem ca o constrângere economică simplă şi nu o vom tolera şi nici nu credem că va avea succes”, a precizat oficialul.

Raimondo a abordat problema cipurilor Micron și într-o întâlnire cu ministrul comerţului din China, Wang Wentao. Cu această ocazie, secretarul american a spus că acordul privind lanţurile de aprovizionare şi alţi piloni ai discuţiilor ar fi în concordanţă cu investiţiile SUA în Legea CHIPS, de 52 de miliarde de dolari, pentru a stimula producţia de semiconductori în Statele Unite.

În numele „securităţii naţionale”, Washingtonul a anunţat în octombrie 2022 noi controale la export pentru a limita achiziţionarea şi fabricarea de către Beijing a cipurilor de ultimă generaţie, „utilizate în aplicaţii militare”. Astfel, China a anunțat, la începutul lunii aprilie, o procedură împotriva grupului american Micron cu scopul „trecerii în revistă” a produselor producătorului, pentru a preveni eventuale „riscuri” pentru „securitatea sa naţională”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite