Rata de absorbţie a fondurilor europene a crescut la 33,47% în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, îşi avertizează colegii că 2014 va aduce un grad de disciplină mult mai drastic
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, îşi avertizează colegii că 2014 va aduce un grad de disciplină mult mai drastic

Rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a ajuns la 33,47% la data de 30 decembrie, în timp ce rata reală de absorbţie, adică valoarea sumelor rambursate de Comisia Europeană României, 26,5%, potrivit unui comunicat emis marţi de Ministerul Fondurilor Europene.

Rata de absorbţie curentă este de patru ori mai mare decât la începutul lunii mai 2012, când era de doar 8,53%, arată Ministerul. 

Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României a ajuns la aproximativ 6,43 miliarde de euro, la data de 30 decembrie 2013. Din aceasta, România a încasat 5,09 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate în actuala perioadă de programare, adică 26,49%, de 3,5 ori mai mare decât cea înregistrată la începutul lunii mai 2012. 

Doar în 2013, România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 3,56 miliarde de euro. Valoarea fondurilor rambursate României în acest an depăşeşte 2,88 miliarde de euro. 

„Le mulţumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au înţeles că trebuie să lucreze în interesul României, iar celorlalţi le transmit că din 2014 nivelul de disciplină va fi mult mai drastic”, declară în comunicat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene. 

România rămâne pe ultimul loc în UE 

Chiar şi în contextul acestor rezultate, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, araată statistica eliberată de Bruxelles în octombrie - cele mai recente date disponibile la nivel comunitar. 

Bulgaria ne-a depăşit încă de la finalul anului 2010. Atunci, gradul de absorbţie al fondurilor structurale era în Bulgaria de 10,2%, în timp ce în România acesta se ridica la 8,6%, cel mai mic nivel dintre statele comunitare.

La nivelul lunii octombrie, rata de absorbţie a fondurilor europene alocate Bulgariei ajungea la 37%, declara Zinaida Zlatanova, vicepremier în Guvernul de la Sofia.

Un raport publicat la începutul acelei luni de Parlamentul European arată că România şi Bulgaria se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite