Rămâne sau nu plafonarea prețurilor la energie în 2025. Cât va fi prețul unui kilowatt

0
Publicat:

În anul 2025, se prevăd în sectorul energetic câteva mișcări importante, punctează expertul în energie Dumitru Chisăliță. „De departe cea mai importantă mișcare în sectorul energetic este legată de faptul că la 31 martie 2025 expiră plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale”, precizează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI).  

Contor de energie
La 31 martie 2025 expiră plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale

Potrivit acestuia, alte elemente sunt legate de punerea în funcțiune a centralei de la Iernut, câtorva parcuri de panouri fotovoltaice, dar și creșterea semnificativă a numărului prosumatorilor (numărul lor se poate dubla în anul următor). Creșterea capacității de înmagazinare a gazelor este un alt elelement specific al anului care va urma. Nu în ultimul rând chiar dacă prețurile țițeiului se așteapătă ca în anul 2025, să rămână la nivelul prețului din această perioadă, prețul la pompă va crește urmare a creșterii accizelor.

„Cu plafon sau fără plafon, după 1 aprilie 2025? Un răspuns greu de anticipat. În situația în care ideea plafonării prețurilor la energie se va menține, prețurile la gazele naturale vor rămâne la același nivel, dar la energie electrică, apreciez că se vor stabilii cel mult două niveluri de prețuri probabil 1,3 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum peste 255 kWh/lună și de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum sub 255 kWh/lună. În situația în care plafoanele vor fi eliminate, începând cu 1 aprilie 2025, și se va realiza o minimă pregătire a liberalizării pieței, probabil consumatorii de gaze naturale vor achita aceleași prețuri ca și prețurile plafonate, iar pentru energie electrică vor achita prețuri care se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus. Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică)”, a explicat expertul în energie.

În sectorul gazelor naturale există în derulare proiecte de creștere a capacității de injecție, stocare și extracție a depozitelor de înmagazinare gaze naturale. Astfel, urmează să crească capacitatea de stocare de la 3,2 mld mc la 5 mld mc, cu creșterea capacității de injecție de la 22 mil mc/zi la cca. 50 mil mc/zi. Acestea se vor derula pe parcursului anului 2025 – 2026. La momentul finalizării acestor proiecte România își va crește securitatea energetică semnificativ, devenind cea mai sigură țară din UE din perspectiva siguranței livrării gazelor la consumatorii finali.

Numărul prosumatorilor va ajunge la aproximativ 300.000

Fondurile puse la dispoziția consumatorilor pentru montarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde și PNRR sunt acoperitoare pentru cca. 128.000 de prosumatori în anul 2025. Astfel numărul total al prosumatorilor ar ajunge la cca 300.000 prosumatori cu o putere instalată de cca 2.900 MW.

Din cele 880 de proiecte fotovoltaice, cu o capacitate cumulată de aproximativ 46.600 MW, aflate în diferite stadii de dezvoltare, în anul 2025 sunt programate să fie finalizate 25 cu o capacitate totală de cca 8.000 MW, determinând astfel creșterea capacitatii de producere a energiei electrice din energie fotovoltaică la un nivel de cca 9000 MW.

Aceste capacități de producere a energiei electrice bazate pe energie fotovoltaică, vor aduce multiple provocări în asigurarea siguranței funcționării sistemului de energie electrică. O parte din aceste probleme vor fi rezolvate odată cu finalizarea în anul 2025, a Centralei de producere a energiei electrice cu gaze naturale de la Iernut, care o să producă şi o să injecteze orar în sistem pana la 430 de MWh.

„Tot în anul 2025 urmează să fie finalizate studiile, inclusiv standardele de siguranță, neproliferare și de securitate cibernetică și informatică pentru proiectul nuclear SMR Doicești, care ar trebui să permită o analiză a posibilității de amplasare a SMR în această zonă dar și estimare actualizată a costurilor pentru proiect, dar și toate analizele de siguranță și securitate nucleară aferente proiectului, necesare pentru decizia finală de investiție. În funcție de concluziile studiului, se va putea stabili direcțiile energetice viitoare ale României”, amintește expertul.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite