Putin şi prietenii săi. Arkadi Rotenberg, fostul partener de judo al şefului statului rus, a primit comenzi de 7,3 miliarde de dolari de la stat în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Arkadi Rotenberg, prieten şi fost partener de judo al preşedintelui rus Vladimir Putin, a primit de la companiile şi instituţiile statului rus lucrări în valoare de 7,3 miliarde de dolari, fiind încoronat cu tilul e „regele comenzilor de stat“ de către revista Forbes Rusia, scrie The Moscow Times.

Compania sa, StroiGazMontaj, a primit lucrări în valoare de 7,3 miliarde de dolari, printre cele mai semnificative fiind podul care leagă peninsula Crimeea, anexată în anul 2014 de la Ucraina, de Rusia.

Rotenberg este urmat de către un alt oligarh, miliardarul Leonid Mikhelson – principalul acţionar al Novatek, al doilea producător de gaze naturale al Rusiei, după Gazprom. Comenzile primite de către companiile lui Mikhelson s-au ridicat la 4,5 miliarde de dolari, potrivit sursei citate.

Pe podium se situează Ghenadi Timncenko, un alt apropiat al lui Putin, proprietarul Volga Group. Timceko este un acţionar important al Novatek, companie care dezvoltă un proiect de gaze naturale lichefiate în regiunea Yamal, în valoare de 27 de miliarde de dolari. Novatek a aplicat în 2015 pentru un ajutor de stat de 2,3 miliarde de dolari pentru a finanţa proiectul. Alături de Novatek se mai află în proiect şi grupul francez Total, dar şi China National Petroleum Corp.

Poziţia a patra este ocupată de către Kirill Shamalov, unul dintre acţionarii semnificativi ai Sibur, cel mai mare conglomerat petrochimic din Rusia. Acesta a primit comenzi de 1,9 miliarde de dolari de la statul rus. Sibur beneficiază de un ajutor de 1,75 de miliarde de dolarila dobânzi preferenţiale pentru construirea unui complex petrochimic la Tobolsk, în Siberia. Întâmplător, Shamalov este ginerele lui Putin, fiind soţul Katerinei Tikhonova, fiica cea mică a preşedintelui rus.

Ceilalţi acţionari ai Sibur sunt Leonid Mikhelson (50,2%), iar Ghenadi Timcenko deţine 15,3%, în vreme ce foştii şi actualii acţionari ai Sibur au împreună 13,2%.

Fraţii Boris şi Arkadi Rotenberg, Leonid Mikhelson şi Ghennadi Timncenko se află pe lista oligarhilor ruşi aflaţi sub sancţiuni occidentale. Acestea au fost impuse după anexarea Crimeei de către Rusia şi după sprijinirea insurgenţilor proroşi din Donbass.

În top se mai află şi Igor Rotenberg – fiul lui Arkadi Rotenberg, care deţine compania de foraje Gazprom Bureniye şi producătorul de electricitate TEK Mosenergo.

De asemenea, pe listă se mai găsesc Dmitri Pumpianski – proprietarul produdătorului de ţevi TMK, prezent şi în România; Aras Agalarov – preşedintele Crocus Group; Alexei Mordashov – principalul acţionar al producătorului de oţel Severstal şi proprietarul companiei de inginerie Silovye Mashiny; Ivan Shabalov – proprietarul producătorului de ţevi TIT şi Alexander Lavlentsev – care deţine compania de construcţii ARKS.

Per total, companiile acestora au primit comenzi de la statul rus în valoare de 13 miliarde de dolari în 2015, mai scrie Forbes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite