Putin ar putea vinde 19,5% din acţiunile Rosneft către China şi India, pentru 11 miliarde de dolari. Miza: compensarea găurilor bugetare înaintea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rosneft a devenit în acest an cea mai valoroasă companie din Rusia, depăşind Gazprom    FOTO Reuters
Rosneft a devenit în acest an cea mai valoroasă companie din Rusia, depăşind Gazprom    FOTO Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin se gândeşte să vândă Chinei şi Indiei o participaţie de 19,5% la grupul Rosneft, în condiţiile în care are dificultăţi să îşi respecte angajamentele de cheltuieli înainte de posibila sa realegere, peste mai puţin de doi ani, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Pentru privatizarea parţială a producătorului de petrol Rosneft, Moscova ar prefera un acord comun cu China şi India, două state care au consum de energie în creştere la nivel mondial, au spus sursele.

Autorităţile ruse anticipează că pentru participaţia de 19,5% vor obţine cel puţin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde dolari), sumă care ar stabili un record pentru o privatizare din Rusia.

Alegeri în Rusia

Aducerea a două dintre cele trei mari economii ale Asiei ca acţionare la Rosneft, care extrage mai mult ţiţei decât Exxon Mobil, l-ar ajuta pe Putin să acopere lipsa de fonduri la buget şi să îşi consolideze în acelaşi timp poziţia geopolitică, într-o perioadă în care conflictele din Ucraina şi Siria au tensionat relaţiile cu SUA şi Europa cel mai mult după Războiul Rece.

Totodată, vânzarea ar contrabalansa participaţia de aproape 20% deţinută la Rosneft de grupul britanic BP din 2013.

China şi India şi-au exprimat public interesul pentru acţiunile Rosneft, dar niciuna dintre părţi nu a precizat dacă este interesată de un acord comun.

Ministrul indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, a spus însă vineri că nu poate fi exclus un astfel de acord.

Acţiunile Rosneft au crescut vineri cu 5,3%, conferind grupului o capitalizare de 52,8 miliarde de dolari. Acţiunile Rosneft au urcat în acest an cu 43%.

Parteneriat cu chinezii

Rosneft are deja mai multe acorduri semnate cu grupuri energetice din China şi India. China National Petroleum Corporation (CNPC) are deja un contract de miliarde de dolari cu Rosneft pentru furnizarea de ţiţei, iar cele două părţi vor să construiască şi o mega-rafinărie la Tianjin, în China. În ultimii zece ani, China a furnizat Rosneft şi altor grupuri energetice ruse credite şi plăţi în avans pentru furnizarea de resurse în valoare de mai bine de 100 de miliarde de dolari.

Rusia a promis deja către Rosneft un loc în consiliul de administraţie al Rosneft, dacă aceasta îşi majorează deţinerea. Totuşi, chinezii nu doresc să achiziţioneze acţiuni fără a avea şi un control corespunzător. CNPC are deja o cotă mică de acţiuni la Rosneft, achiziţionată în anul 2006, la listarea Rosneft pe burse.

Intrarea în India

De partea cealaltă, mai multe companii din India au semnat deja contracte mănoase cu Rosneft. Cea mai mare companie petrolieră indiană, ONGC a semnat recent un acord cu Rosneft pentru preluarea unui pachet de 15% din acţiunile giganticului zăcământ siberian Vankor, pachet pentru care a plătit 1,27 de miliarde de dolari. De asemenea, vineri, Rosneft a parafat o înţelegere cu alte trei grupuri indiene pentru vânzarea unui pachet de 23,9% din acelaşi zăcământ. Cele trei sunt Oil India Ltd, Indian Oil Corp şi Bharat PetroResources Ltd.

În fine, Rosneft este aproape de a cumpăra o participaţie majoritară la grupul de benzinării Essar Oil.

Nu vor ca englezii de la BP să îşi crească participaţia

În fine, partea rusă nu vrea ca BP să îşi majoreze cota. Deja BP are aproape 20% la Rosneft în urma achiziţiei grupului TNK-BP din 2013, iar o majorare a acestui pachet ar da britanicilor un cuvânt greu de spus în companie, ceea ce ruşii vor să evite, potrivit presei ruse. De asemenea, BP a anunţat public că nu este interesată să îşi mărească participaţia şi că este treaba Federaţiei Ruse cui va vinde propriile acţiuni.

Oricum, tranzacţia este îngreunată de situaţia geopolitică şi de sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Deficit de 3% din PIB

Rusia a scos mai multe active la vânzare pentru a compensa deficitul bugetar, cauza de preţul mic al petrolului şi sancţiunile impuse după anexarea Crimeei. Pe lângă pachetul de 19,5% la Rosneft, Moscova va mai vinde Bashneft – un producător mai mic de petrol, banca de stat VTB, producătorul de diamante Alrosa şi compania navală Sovcomflot.

La nivelurile actuale ale preţului petrolului, Rusia va înregistra un deficit de 3% din Produsul Intern Brut în acest an, iar vânzarea participaţiei la Rosneft ar compensa această gaură financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite