Propunere pentru ieftinirea lemnului de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Materialul lemnos urma să devină lemne de foc (foto: arhivă)

Un proiect de lege înregistrat marţi la Senat propune scăderea TVA-ului pentru livrarea către români a lemnului de foc, de la 19% la 9%. Drept urmare, lemnele de foc pentru populaţie s-ar putea ieftini, dacă această iniţiativă legislativă este adoptată.

Conform proiectului de lege iniţiat de senatori şi deputaţi PNL, semnat şi de trei deputaţi PMP, Codul fiscal va fi modificat, astfel încât lemnul de foc să beneficieze de o cotă de TVA de numai 9%. Iniţiatorii propun ca prevederile să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2019.

 „Diminuarea de la 19% la 9% a taxei pe valoare adăugată a lemnului de foc pentru populaţie va avea o consecinţă directă în reducerea cheltuielilor cu utilităţile în gospodăriile populaţiei, ceea ce ar avea un plus valoare prin venituri suplimentare din asigurarea creşterii nivelului de trai”, explică iniţiatorii.

Potrivit lor, în ultima perioadă, populaţia se confruntă cu o criză a lemnului de foc deoarece legislaţia actuală împiedică accesul oamenilor la lemn de foc la preţuri accesibile şi în acelaşi timp procurat în mod legal. Prin legile actuale, spun ei, se încalcă prevederile Codului silvic ce arată că lemnul trebuie să ajungă în mod prioritar la populaţie, pentru îndeplinirea nevoilor de bază.

„Preţul lemnului de foc pentru populaţie a devenit mai mare decât preţul lemnului pentru industrie. În România, din 8 milioane de gospodării, aproape jumătate se încălzesc iarna cu lemne de foc, iar birocraţia a făcut ca pădurile statului să nu mai poată da suficient lemn de foc pentru populaţie. Pe de altă parte, din pădurile private nu se mai poate exploata legal masa lemnoasă, pentru că s-a pus accentul exclusiv pe combaterea tăierilor ilegale. Legislaţia atât de stufoasă pe contravenţie, pe transport, pe emiterea avizelor, pe acord de mediu, pe regulamentul de autorizare a depozitelor temporare a creat confuzie şi a bulversat întreg sectorul forestier, ducând de multe ori la tranzacţionarea lemnului pentru populaţie prin speculă”, mai arată iniţiatorii.

Ei dau şi exemplul altor state europene care au redus cota TVA la lemnul pentru foc. Potrivit lor, la nivelul Uniunii Europene, statisticile Eurostat arată că lemnul pentru foc în statele membre are cota de TVA variabile, cum ar fi: Belgia 6%, Luxemburg 8%, Polonia 8%, Franţa 10%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite