Proprietarul mărcilor Oreo, Toblerone și Milka, amendat de Comisia Europeană cu 337,5 milioane de euro

0
Publicat:

Comisia Europeană a amendat cu 337,5 milioane de euro gigantul american Mondelez, proprietarul mărcilor Lu, Oreo, Milka şi Toblerone, acuzat de obstrucţionarea concurenţei pe piaţa de ciocolată, biscuiţi şi cafea.

Ciocolată Toblerone
Comisia Europeană a amendat gigantul american Mondelez, proprietarul mărcii Toblerone

Comisia Europeană a amendat Mondelēz International, Inc. ( Mondelēz) cu 337,5 milioane EUR pentru împiedicarea comerțului transfrontalier de ciocolată, biscuiți și produse din cafea între statele membre, încălcând regulile UE de concurență, a informat joi CE. Comisia își menține angajamentul de a elimina barierele nejustificate pentru a asigura o mai bună funcționare a pieței unice. „Constrângerile teritoriale de aprovizionare ale furnizorilor reprezintă un tip de bariere nereglementare în calea unei bune funcționări a pieței unice”, se arată în comunicat.

Mondelēz , cu sediul în SUA, este unul dintre cei mai mari producători de ciocolată și biscuiți din lume. Portofoliul său include mărci binecunoscute de ciocolată și biscuiți precum Côte d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone și TUC și până în 2015 mărci de cafea precum HAG și cafeaua Jacobs.

Ancheta Comisiei a constatat căMondelēza încălcat regulile UE de concurență: (i) prin implicarea în acorduri anticoncurențiale sau practici concertate care vizează restricționarea comerțului transfrontalier cu diverse produse de ciocolată, biscuiți și cafea; și (ii) prin abuzul de poziție dominantă pe anumite piețe naționale pentru vânzarea de tablete de ciocolată.

În special, Comisia a constatat că Mondelēz s-a implicat în 22 de acorduri anticoncurențiale sau practici concertate, cu încălcarea articolului 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), prin:

  • Limitarea teritoriilor sau clienților către care șapte clienți angro (comercianți/„brokeri”) ar putea revânde produsele Mondelēz. Un acord a inclus, de asemenea, o prevedere care ordona clientului Mondelēz să aplice prețuri mai mari pentru export în comparație cu vânzările interne. Aceste acorduri și practici concertate au avut loc între 2012 și 2019 și au acoperit toate piețele UE.
  • Impiedicarea a 10 distribuitori exclusivi activi în anumite state membre să răspundă cererilor de vânzare de la clienți aflați în alte state membre fără permisiunea prealabilă din partea Mondelēz. Aceste acorduri și practici au avut loc între 2006 și 2020 și au acoperit toate piețele UE.

De asemenea, Comisia a constatat că, între 2015 și 2019, Mondelēz a abuzat de poziția sa dominantă, încălcând articolul 102 din TFUE, prin:

  • Refuzul de a furniza un broker din Germania pentru a preveni revânzarea ciocolatei produse tablete în teritoriile Austriei, Belgiei, Bulgariei și României unde prețurile au fost mai mari.
  • Încetând furnizarea de produse cu tablete de ciocolată în Țările de Jos pentru a preveni importarea acestora în Belgia, unde Mondelēz vindea aceste produse la prețuri mai mari.

Comisia a concluzionat că practicile ilegale ale lui Mondelēz a împiedicat comercianții cu amănuntul să poată achiziționa în mod liber produse din statele membre cu prețuri mai mici și au împărțit artificial piața internă. Scopul Mondelēz a fost să evite comerțul transfrontalier ar duce la scăderi de prețuri în țările cu prețuri mai mari. Astfel de practici ilegale au permis Mondelēz să continue să taxeze mai mult pentru propriile produse, în detrimentul final al consumatorilor din UE.

Amenda

La stabilirea nivelului amenzii, Comisia a ținut cont de gravitatea și durata încălcărilor, precum și de valoarea vânzărilor Mondelēz aferente acestora din urmă.

În plus, Comisia a luat în considerare faptul că Mondelēz a cooperat cu Comisia în cadrul procedurii de cooperare și și-a recunoscut în mod expres răspunderea pentru încălcarea regulilor UE de concurență. Prin urmare, Comisia a acordat Mondelēz o reducere de 15 % a amenzii.Pe baza acestei metodologii, Comisia a impus lui Mondelēz o amendă de 337,5 milioane EUR.

Prețurile pentru alimente diferă între statele membre. Comerțul peste granițele statelor membre pe piața internă poate reduce prețurile și crește disponibilitatea produselor pentru consumatori. Acest lucru este deosebit de important în perioadele de inflație ridicată. În decizia de astăzi, constatăm că Mondelēz a limitat ilegal vânzările transfrontaliere în UE. Mondelez a făcut acest lucru pentru a menține prețuri mai mari la produsele sale în detrimentul consumatorilor. Prin urmare, am amendat Mondelēz cu 337,5 milioane EUR”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite