Programul „Prima Casă“ devine „O familie, o casă“. Undă verde în comisia de buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost făcuţi primii paşi pentru ca programul Prima Casă să fie transformat în programul „O familie, o casă”, după ce comisia de buget din Senat a avizat proiectul depus de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a depus la Senat mai multe proiecte de lege, dintre care doar impozitarea pensiilor speciale şi transformarea programului Prima Casă au intrat marţi în dezbaterea Comisiei de buget-finanţe. Celelalte au fost retrase de pe ordinea de zi a comisiei.

Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Arcaş, a explicat că acestea au fost retrase pentru că necesită „o dezbatere mai aprofundată”.

Propunerea privind modificarea programului Prima Casă în „O familie, o casă” a primit raport favorabil de la Comisia de buget-finanţe a Senatului.

Ministerul Finanţelor a lansat la începutul lunii august o nouă propunere de transformare a programului „Prima Casă” într-un program „mai social”, care va fi destinat familiilor cu venituri mici, urmând să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei.

Astfel, noul program va putea fi accesat de o persoană singură sau de familiile fără copii cu un venit maxim lunar de 4.500 de lei, în timp ce o familie cu copii poate accesa noul program dacă are un venit maxim de 7.000 de lei. Valoarea maximă a locuinţei este stabilită la suma de 70.000 de euro, valoarea finanţării garantate fiind de cel mult 66.500 de euro.

Spre comparaţie, în prezent, în cadrul programulului „Prima Casă” nu este stabilită nicio limită a veniturilor, astfel că şi cei cu salarii mari, care şi-ar permite un credit standard, pot obţine un credit „Prima Casă”. De asemenea, nu este stabilită nici un preţ maxim pentru locuinţă, putând fi cumpărate locuinţe scumpe. Este reglementată doar valoarea maximă a creditului acordat, de 60.000 de euro, iar dacă preţul imobilului este mai mare, diferenţa poate fi suportată de către cumpărător.

O altă diferenţă esenţială este că prin noul program vor putea fi solicitaţi bani şi pentru construirea unei locuinţe şi, de asemenea, vor putea fi cumpărate şi locuinţe vechi, nu numai locuinţe noi, regulă valabilă în programul „Prima Casă”.

O asemănare însă este că şi în cadrul noului program va fi menţinut avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, valabil la „Prima Casă”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite