Profitul semestrial al OMV Petrom a scăzut cu 61%. Compania are mai puţini angajaţi şi o producţie de hidrocarburi mai mică decât în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia de hidrocarburi şi numărul de angajaţi ai OMV Petrom au scăzut, în primele şase luni
Producţia de hidrocarburi şi numărul de angajaţi ai OMV Petrom au scăzut, în primele şase luni

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, controlată de grupul austriac OMV, a realizat, în primul semestru al acestui an, un profit net de 405 milioane de lei, adică 90 de milioane de euro, în scădere cu 61% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Scăderea s-a produs pe fondul diminuării vânzărilor cu 18%, până la 7,19 miliarde lei, adică 1,59 miliarde de euro, arată raportul financiar semestrial, publicat de companie şi citat de News.ro. În prima jumătate a anului trecut, OMV Petrom a obţinut un profit net de 1,04 miliarde lei, la vânzări de 8,81 miliarde lei.

Rezultatele mai slabe ale companiei sunt explicate în principal prin scăderera preţurilor ţiţeiului şi gazelor naturale. Pentru a reduce costurile, OMV Petrom a redus investiţiile cu 35%, în primul semestru, la 1,34 miliarde lei, de la 2,06 miliarde lei, cât însumau investiţiile în aceeaşi perioadă din 2015. Astfel, compania s-a concentrat pe investiţiile cu potenţial important.

“Întrucât condiţiile de piaţă dificile au persistat, am continuat gestionarea strictă a costurilor şi a investiţiilor. Investiţiile au scăzut (…), reflectând finalizarea activităţii de foraj în blocul Neptun şi selecţia riguroasă a proiectelor”, a adăugat directorul general al OMV Petrom.

Compania OMV Petrom este controlată de grupul austriac OMV, care deţine 51% din acţiuni. Ministerul Energiei are o deţinere de 20,6%, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de19%. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 14,95 miliarde lei, adică 3,35 miliarde de euro, la ultimul preţ de închidere.

Producţia de hidrocarburi şi numărul de angajaţi ai OMV Petrom au scăzut, în primele şase luni

În primul semestru, producţia totală de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 3%, la 32,08 milioane de barili echivalent petrol (bep), în timp ce numărul de angajaţi a scăzut cu 7%, respectiv 1.213 persoane, arată raportul semestrial transmis Bursei de Valori Bucureşti.  La 30 iunie 2016, compania avea 15.237 de salariaţi, faţă de 16.450 de oameni angajaţi la sfârşitul primului semestru al anului trecut.

OMV Petrom, unul din cei doi mari producători de gaze din România, a realizat, în prima parte a anului, o producţie de 2,66 miliarde metri cubi gaze naturale, mai mică cu 1% faţă de perioada similară din 2015.

„În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 30,50 milioane bep, în scădere cu 3% faţă de ianuarie-iunie 2015”, se arată în raport. Producţia de ţiţei în România a fost de 13,30 milioane barili, cu 4% mai mică faţă de producţia din primele şase luni din 2015, în principal ca urmare a declinului natural şi a impactului condiţiilor meteorologice.

Producţia de gaze a grupului în România s-a redus cu 1% până la 17,21 milioane bep, reflectând declinul principalelor zăcăminte de gaze (Totea, Bulbuceni, Bustuchin), în pofida reparaţiilor capitale efectuate şi a creşterii contribuţiei aduse de proiectul Lebăda Est.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazahstan a scăzut cu 7%, la 1,57 milioane bep. „Pentru anul 2016, având în vedere fundamentele pieţei, ne aşteptăm ca preţul ţiţeiului Brent să înregistreze o valoare medie de circa 40 dolari/baril. Diferenţialul Brent-Urals este anticipat să fie mai mare decât în ultimii ani”, precizează compania. Ţiţeiul Urals este referinţa pentru fosta Uniune Sovietică.

OMV Petrom estimează, totodată, că cererea de gaze a României va scădea faţă de anul 2015.

Preţul gazelor din producţia internă pentru populaţie a fost îngheţat la 60 lei/MWh până la finalul lunii martie 2017, în timp ce piaţa liberă este caracterizată prin concurenţa crescută şi presiune pe marje, “inclusiv ca efect al competitivităţii sporite a gazelor de import”, arată reprezentanţii companiei.

Pe piaţa de energie electrică, OMV Petrom anticipează că cererea în acest an va fi relativ stabilă, cu marje în creştere, ca urmare a mediului de preţ de pe piaţa gazelor. Producţia netă de energie electrică a OMV Petrom a fost de 0,91 TWh, în creştere cu 125% faţă de primul semestru din 2015.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite