Exclusiv Profesor de la Oxford: „Economia UE va accelera în ciuda războiului comercial cu SUA”

0
Publicat:

Profesor de economie la prestigioasa Universitate Oxford, John Muellbauer a explicat pentru „Adevărul”, de ce sunt motive de optimism în ceea ce privește viitorul economiei Uniunii Europene, inclusiv în contextul războiului comercial cu Statele Unite.

John Muellbauer, profesor de economie la Oxford FOTO Tom Weller
John Muellbauer, profesor de economie la Oxford FOTO Tom Weller

Profesorul John Muellbauer predă economia din 1981 la Oxford, acolo unde este și un cercetător de primă mărime. Reputatul expert în economie este și membru al Academiei Britanice. Și-a luat licența la Cambridge, iar doctoratul la Berkeley în Statele Unite, o altă universitate de prestigiu. Un studiu pe care l-a publicat în 1980 în American Economic Review este considerat și acum una dintre cele mai bune lucrări publicate în ultimul secol în cunoscuta reviste de economie de peste Ocean. În trecut, John Muellbauer a predat la Universitatea Warwick și a fost consultant la Banca Angliei.

În opinia reputatului expert, „războiul comercial Trump 2.0 este mai rău pentru Europa decât cel din primul său mandat. Acest război comercial va fi mai serios și trebuie să fim duri pentru a riposta”.

Profesorul John Muellbauer consideră că există riscul ca Europa să devină piața de ultimă instanță pentru diferite tipuri de produse chinezești, însă „trebuie să fim inteligenți. De exemplu, să acceptăm panouri solare foarte ieftine din China pentru a accelera tranziția energetică și a reduce dependența de combustibilii fosili și pentru a contribui la independența față de Rusia. Dar să impunem tarife și cote pentru alte bunuri pentru a ne proteja baza industrială, ce trebuie să se extindă pentru a susține reînarmarea necesară a Europei”.

„Acceptarea exodului de creiere din SUA în Europa va ajuta pe termen lung”

Cercetătorul de la Universitatea Oxford consideră că în ceea ce privește calitatea vieții, aceasta este mai bună în multe țări europene decât în SUA. „PIB-ul pe cap de locuitor nu este un bun indicator al bunăstării”, adaugă John Muellbauer.

Legat de viitorul economiei europene, acesta explică și că inovarea va avea un rol-cheie în anii următori: „Creșterea investițiilor și a inovării și îmbunătățirea accesului inovatorilor la capital vor fi importante. Acceptarea exodului de creiere din SUA va ajuta pe termen lung”.

John Muellbauer a precizat și care sunt previziunile sale pe termen scurt și mediu cu privire la decalajul economic dintre SUA și Europa.„Economia SUA va încetini din cauza incertitudinii create de Trump și a daunelor pe care le face. UE va accelera în ciuda războiului comercial. Spania și Portugalia se descurcă deja bine datorită avantajului lor comparativ în domeniul energiei solare și eoliene. Boom-ul investițiilor condus de Germania va fi extrem de util. Diferența de PIB pe cap de locuitor se va reduce. Dar există o incertitudine uriașă, cauzată nu în ultimul rând de situația din Ucraina, unde politica SUA se îndreaptă către un dezastru probabil pentru Europa”, previzionează profesorul John Muellbauer.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite