Producția de haine s-a dublat în ultimii ani. Aruncăm în medie 11 kg de haine anual, după doar 7 purtări

0
Publicat:

Industria modei s-a dezvoltat considerabil în ultimele decenii, odată cu creșterea cererii de produse de îmbrăcăminte noi, dar și din pricina comportamentului consumatorilor de a le purta de prea puține ori.

O femeie caută într-un munte de haine aruncate ceva care să îi placă
Zeci de mii de tone sunt aruncate la gunoi în fiecare an

Conform statisticilor Earth.org, în doar 15 ani, producția de haine s-a dublat, iar durata de folosire a unui produs a scăzut cu 40%. Consumatorii cumpără din ce în ce mai multe haine noi, însă le poartă o scurtă perioadă de timp, ori chiar deloc.

Reprezentanții Humana People to People atrag atenția asupra impactului negativ pe care îl are supraconsumul de astfel de produse asupra mediului înconjurător și, în cele din urmă, asupra sănătății oamenilor. Producția masivă de haine noi este extrem de dăunătoare planetei și reprezintă unul din marii contribuitori la schimbările climatice.

Conform cifrelor oferite de Parlamentul European la nivelul anului 2017, producția de noi materiale textile necesită un consum anual de apă enorm, de 93 miliarde de m³, care ar fi suficient pentru nevoile domestice a peste 1,7 miliarde de oameni. Doar producția unui singur tricou necesită 2700 de litri de apă, cu care un om ar trăi 2 ani și jumătate.

Totodată, conform raportului World Bank din 2019, această industrie este responsabilă de 10% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale planetei, mai mult decât industria aviatică și cea de transport maritim la un loc. Dacă trendul ascendent continuă, emisiile de carbon generate de industria modei vor ajunge la 26% până în 2050.

Aproximativ 60% din materialele folosite în producția de haine au la bază plastic și necesită aproximativ 48 de milioane de tone de petrol pe an. Tot conform statisticilor, prin spălarea hainelor din material sintetic, generăm 35% din totalul microplasticelor răspândite în mediul înconjurător, peste 14 milioane de tone de microplastice ajungând în oceanele planetei.

Nu în ultimul rând, peste 180 de substanțe chimice periculoase sunt utilizate în acest sector, iar 16,5% din toate pesticidele din lume sunt folosite doar pentru producția de bumbac.

Pentru a reduce criza climatică este necesar să scădem dramatic cererea globală de noi haine. Este deosebit de important să îi încurajăm pe consumatori să aleagă haine care au fost purtate în prealabil și să nu opteze mereu pentru noi produse. Hainele disponibile în magazinele de modă sustenabilă, așa cum sunt magazinele Humana, au fost colectate și sortate cu atenție, astfel încât oamenii să fie siguri că achiziționează și poartă produse de calitate, pe care le pot cumpăra la prețuri foarte convenabile”, declară Rodica Bulăceanu, reprezentantul Humana People to People, organizație care se implică în sortarea și repunerea în circuitul comercial a produselor textile ce pot fi reutilizate, reducând astfel impactul negativ asupra mediului.

Cumpărăm din ce în ce mai multe haine, dar le purtăm de doar de 7-8 ori 

Creșterea deșeurilor textile este cauzată de faptul că, în prezent, cumpărăm din ce în ce mai multe haine noi și le purtăm de prea puține ori până le aruncăm.

Hainele sunt percepute tot mai mult ca bunuri de consum rapid. Cantitatea de îmbrăcăminte cumpărată crește în fiecare an și, în medie, consumatorii ajung să le arunce după doar 7 utilizări.

Conform Earth.Org se estimează că anual, pe glob, se aruncă 92 de milioane de tone de îmbrăcăminte și încălțăminte, însă doar 15% dintre acestea ajung într-un circuit sortare profesională spre reutilizare sau reciclare. Din cele 14 milioane de tone de haine ce ajung totuși să fie colectate, între 65-75% sunt potrivite spre reutilizare, iar restul textilelor pot fi reciclate și adaptate altor scopuri.

Doar în 2022, membrii Humana People to People din Europa și Statele Unite ale Americii au reușit să colecteze 127.000 de tone de haine, pe care le-au reintrodus în circuitul comercial ca produse second-hand conforme din punct de vedere calitativ, inclusiv în magazinele Humana din România. Astfel, acestea nu au mai ajuns deșeuri textile și am împiedicat emisia a 770.000 de tone de CO2”, declară Rodica Bulăceanu, reprezentant Humana People to People.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite