Producătorii de electrocasnice au sărit ca arşi după amenda aplicată de Consiliul Concurenţei. Arctic va chema în judecată autoritatea antitrust
0Asociaţia Ecotic a anunţat vineri că a respectat recomandările Consiliului Concurenţei (CC) cu privire la campaniile de tip buy-back şi consideră nejustificată decizia instituţiei, care a sancţionat şase firme membre cu amenzi de 8,6 milioane de lei pentru stabilirea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În acelaşi timp, producătorul Arctic Găeşti anunţă că va chema în instanţă Consiliul Concurenţei.
Potrivit Ecotic, asociaţia a organizat în anul 2009 campanii de colectare de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, inclusiv în sistem buy-back, în scopul îndeplinirii obiectivului principal al organizaţiei, cel de colectare şi reciclare a deşeurilor electrice şi electronice şi al stimulării consumatorilor să predea în mod corect deşeurile, în loc să fie aruncate în fluxul menajer.
Ecotic precizează că a respectat recomandările şefului CC
"Ecotic a plătit o remuneraţie fixă, în funcţie de tipul de deşeu, pentru fiecare deşeu colectat în cadrul campaniilor de buy-back. Aceste campanii au fost derulate cu respectarea normelor de concurenţă, neexistând înţelegeri anticoncurenţiale între companiile membre participante la campanii. Mai mult, iniţiativa generală a acestor campanii, orientate spre colectarea de deşeuri, a aparţinut Ecotic", se arată într-un comunicat al Ecotic.
În acest context, se mai spune în comunicat, decizia Consiliului Concurenţei este nejustificată, Ecotic respectând recomandările preşedintelui instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, menţionate şi în comunicatul instituţiei.
"Astfel, recomandarea preşedintelui Bogdan Chiritoiu, aceea de a stabili remuneraţii pentru deşeuri de echipamente electrice şi electronice ca sumă fixă în funcţie de tipul de deşeu, a fost respectată în cadrul campaniei de buy-back, realizată cu sprijinul Ecotic, acestea fiind cuprinse, de exemplu, între 150 lei pentru televizoare, calculatoare, multifuncţionale, şi 25 de lei pentru electrocasnice mici. Aceste sume fixe pe tip de deşeu reprezentau contribuţia Ecotic la campania de colectare deşeuri prin buy-back, în fapt fiecare companie participantă putând acorda celui care aducea deşeul o remuneraţie mai mare sau mai mică, ceea ce de fapt s-a şi întamplat în cazul membrilor Ecotic, aspect dovedit în cursul investigaţiei", se mai spune în comunicatul asociaţiei.
Contribuţii proporţionale cu „timbrul verde“
Mai mult, contribuţia Ecotic la colectarea de deşeuri prin buy-back nu era proporţională cu cotele de piaţă ale membrilor săi, cum greşit s-a afirmat în concluziile investigaţiei, ci cu contribuţia acestora la bugetul de gestionare de deşeuri al Ecotic (sub formă de timbru verde) de la momentul intrării companiei respective în asociaţie pâna la momentul februarie 2009, potrivit sursei citate.
"Fiecare companie a avut dreptul să aloce ce buget dorea pentru aceste campanii, doar contribuţia Ecotic era limitată la o parte din suma plătită de fiecare companie pentru gestionarea deşeurilor ca «timbru verde», iar această contribuţie era aplicabilă în condiţii egale şi concurenţiale pentru toţi membrii, în modul mai sus descris. În piaţă, participanţii la campanii au continuat să se concureze prin discounturi suplimentare sau prin alte condiţii comerciale, care au modificat bugetul total alocat de Ecotic şi membrii săi, iar consumatorul a fost cel care decidea unde dorea să aducă un deşeu şi să cumpere produsul nou", se arată în comunicatul asociaţiei.
Ecotic mai precizează că-i va spijini pe membrii care vor decide să atace decizia Consiliului Concurenţei, prin prezentarea poziţiei şi a detaliilor campaniei asociaţiei în faţa instanţei.
Consiliul Concurenţei a anunţat, joi, că a sancţionat cu amenzi în sumă de 56,5 milioane lei (12,7 milioane euro) un număr de 14 companii din domeniul vânzării de electronice şi electrice, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale în cadrul campaniilor de tip buy-back, cea mai mare sancţiune, 24 milioane de lei, revenind Arctic.
Cele 14 companii sunt membre ale asociaţiilor Rorec şi Ecotic, iar sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice (EEE) şi a gestionării deşeurilor acestora (DEEE).
Arctic, în alertă
Producătorul de electrocasnice Arctic Găeşti va contesta în instanţă amenda aplicată de Consiliul Concurenţei în cadrul investigaţiei pe pieţele comercializării de echipamente electrice şi electronice (EEE) şi a gestionării deşeurilor acestora (DEEE), considerând-o nelegală.
"Respectarea legislaţiei în vigoare reprezintă unul dintre principiile fundamentale care stau la baza politicii de afaceri a companiei. Ca atare, (Arctic, n.r.) îşi menţine poziţia susţinută anterior în faţa Consiliului Concurenţei şi respinge în mod categoric acuzaţiile privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială cu ceilalţi membri RoRec, în contextul campaniilor de marketing buy-back. Mai mult decât atât, compania va contesta decizia Consiliului Concurenţei în faţa instanţelor de judecată", se arată într-un comunicat al producătorului de electrocasnice.
Arctic precizează că deşi campaniile de buy-back investigate s-au desfăşurat pe piaţa locală amenda este aplicată la cifra de afaceri totală, ceea ce pune compania "într-o situaţie net defavorizantă, în condiţiile în care peste 70% din cifra de afaceri s-a realizat din exporturi".
Mai puteţi citi:
Au fost iniţiate 10 anchete pe cazul ajutorului de stat acordat de autorităţi unor întreprinderi
Consiliul Concurenţei în colaborare cu experţii Băncii Mondiale investighează zece scheme de sprijin pentru diverse întreprinderi acordate de instituţii publice
Amendă de trei milioane de lei de la Consiliul Concurenţei pentru lotul "Plastidrum & fraţii"
Consiliul Concurenţei anunţă că a sancţionat cinci companii cu o amendă în valoare totală de 3.010.705 lei (aproximativ 663.326 euro) pentru trucarea unei licitaţii de către Plastidrum şi partenerii săi. Licitaţia fusese organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru lucrările de marcaje rutiere.
Şeful Consiliului Concurenţei, după investigarea Loteriei Române: „Urmează audieri“
Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut o investigaţie asupra contractului dintre Loteria Română şi firmele cu capital grecesc Intralot şi Intracom, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană.
Consiliul Concurenţei a câştigat în faţa Rompetrol. Amenda de 160 milioane lei nu a fost anulată
Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea Rompetrol Downstream, din grupul KazMunaiGaz, de anulare a unei amenzi de 160 milioane de lei (37,8 milioane de euro) aplicată în 2011 de Consiliul Concurenţei (CC).