Au fost iniţiate 10 anchete pe cazul ajutorului de stat acordat de autorităţi unor întreprinderi
0Consiliul Concurenţei în colaborare cu experţii Băncii Mondiale investighează zece scheme de sprijin pentru diverse întreprinderi acordate de instituţii publice
Consiliul Concurenţei a decis să demareze primele zece investigaţii privind ajutorul de stat acordat unor întreprinderi, a anunţat în cadrul unei mese rotunde Viorica Cărare, preşedintele instituţiei.
„Printre dosarele pe care le vom examina se numără cazul legat de sprijinul financiar acordat de Primăria Chişinău întreprinderilor municipale Regia Transport Electric şi Parcul Urban de Autobuze. La fel, vom verifica şi cazul de susţinere de către autorităţi a unor servicii de asistenţă medicală de urgenţă, dar şi un caz legat de Aeroportul Internaţional Chişinău“, a precizat şefa Consiliului Concurenţei, fără a oferi alte detalii.
„Pentru că suntem abia la început, la anchetarea acestor cazuri vom fi ajutaţi de experţi ai Băncii Mondiale“, a adăugat Viorica Cărare, menţionând că va fi creat şi un sistem naţional de monitorizare a asistenţei publice. La această reţea vor fi conectaţi toţi posibilii furnizori de bani publici, adică autorităţile publice centrale şi locale şi întreprinderile cu capital de stat, în total, aproximativ 2.000 de instituţii. „În plus, cu ajutorul acestui portal va fi asigurat accesul la informaţiile importante din domeniul ajutorului de stat, acestea fiind puse la dispoziţia beneficiarilor, practicienilor şi a întregii societăţi“, a mai spus Viorica Cărare.
Ce este ajutor de stat
Legea ajutorului de stat, intrată în vigoare în august, vizează subvenţiile, anularea sau preluarea de datorii, scutirile, reducerile şi amânările la plata taxelor, acordarea de împrumuturi şi garanţii, reducerile de preţ la bunurile şi serviciile furnizate.
Ion Maxim, membru al Plenului Consiliului Concurenţei, susţine că şi facilităţile acordate de stat întreprinderilor ce activează în cadrul zonelor economice libere sunt ajutor de stat şi ar putea fi subiectul unor investigaţii.
Economistul Roman Chircă susţine că toate instituţiile publice practică diverse forme de ajutorare a unor structuri afiliate conducerii. „Fenomenul este cel mai vizibil în cazul subvenţiilor din agricultură. Anual, circa 80% din cele 400 de milioane de lei acordate de stat pentru a dezvolta afaceri agricole ajung la unele şi aceleaşi persoane apropiate celor care se ocupă de adoptarea deciziilor de alocare“, a concluzionat expertul.
Primăria Capitalei acordă anual subvenţii de circa 200 de milioane de lei pentru transportul de pasageri cu troleibuzul şi autobuzul.