Probleme majore la înscrierea instalatorilor în programul Casa Verde. AFM: Unii erau „Case de amanet”
0Administrația Fondului pentru Mediu a derulat o serie de verificări privind instalatorii care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice, ajungând la concluzia că unii nu au nicio legătură cu acesta.
Administraţia Fondului pentru Mediu anunţă că, în urma verificărilor stricte făcute privind garanţiile depuse de instalatori în cadrul Programului ”Casa Verde Fotovoltaice”, a constatat că anumite firme nu îndeplinesc condiţiile necesare, adică fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie sunt înscrise în Registrul Băncii Naţionale a României la secţiunea ”Case de amanet”. Ca urmare, acestor firme li s-a solicitat să prezinte, în termen de 15 zile, noi garanţii, conforme.
Administraţia Fondului pentru Mediu arată, joi, într-un comunicat de presă, că a implementat măsuri clare şi eficiente pentru a asigura desfăşurarea corectă şi conformă a programului ”Casa Verde Fotovoltaice” în sesiunea de finanţare din 2024.
Potrivit sursei citate, AFM are responsabilitatea de a garanta accesul cetăţenilor la finanţare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, cu respectarea deplină a criteriilor de eligibilitate şi a reglementărilor legale în vigoare.
Astfel, pentru a reduce riscurile legate de validitatea garanţiilor depuse de instalatori în cadrul programului, AFM a făcut verificări stricte asupra garanţiilor bancare şi a instrumentelor de garantare furnizate de instituţiile financiare nebancare (IFN-uri), pentru a asigura conformitatea garanţiilor cu prevederile Ghidului de finanţare şi legislaţia naţională în vigoare, astfel încât procesul de acordare a finanţării să se desfăşoare fără întreruperi şi să protejeze fondurile publice destinate acestui program.
„În urma acestor verificări, AFM a constatat că anumite firme nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a emite scrisori de garanţie conforme cu cerinţele din Ghidul de finanţare. Aceste firme fie nu îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, fie sunt înscrise în Registrul Băncii Naţionale a României la secţiunea «Case de amanet». Astfel, în urma verificărilor efectuate atât la nivelul BNR, cât şi la nivelul ASF, AFM a solicitat instalatorilor care au depus garanţii neconforme ca, în termen de 15 zile, să prezinte noi garanţii conforme cu legislaţia naţională pentru a putea participa la sesiunea de finanţare din 2024”, arată AFM.
După finalizarea sesiunii de validare a instalatorilor, AFM va publica lista acestora. Beneficiarii vor avea la dispoziţie un termen de maximum 90 de zile de la publicarea listei pentru a selecta un instalator validat în vederea analizării documentelor încărcate.
Instalatorii trebuie să aibă bani în cont
Odată cu dezvoltarea domeniului, au apărut multe firme instalatoare, multe mici, care își pierd rapid capacitatea financiară de a avea stocuri și, implicit, de a instala sisteme fotovoltaice. Numai anul acesta sunt de 2 ori mai mulți instalatori decât anul trecut. Astfel, mulți dintre ei nu vor putea susține toate proiectele din Casa Verde 2024, având în vedere că decontul la AFM pentru fiecare beneficiar se face la câteva luni după montaj.
„Ar fi un mare dezastru ca beneficiarii să nu se bucure de finanțarea obținută și să scape de grija facturilor la energie, mai ales că lupta pentru înscriere în Casa Verde 2024 a fost cea mai dură de până acum. Este vital ca românii să verifice cu atenție experiența instalatorului, portofoliul acestuia și capacitatea de a finaliza proiectele la timp. Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back - up și siguranță, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri și muncitori calificați, să ofere suport tehnic în orice situație și să poată monitoriza sistemul și după instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care îl poate oferi o firmă cu 2-3 angajați. Instalatorii trebuie aleși cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-și susține activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice și bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandăm românilor să aleagă instalatori care le oferă siguranță. Să aleagă lucruri sigure, testate. Să nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice în termenul legal”, a declarat recent Albert Soare, fondator Kilowat și instalator acreditat ANRE.
Experții subliniază, de asemenea, că legislația pentru Casa Verde 2024 a devenit mai strictă în ceea ce privește schimbarea instalatorului. Dacă în edițiile anterioare beneficiarii puteau schimba furnizorul fără restricții pe parcursul a 12 luni, în 2024 acest lucru va fi posibil doar în primele trei luni de la semnarea contractului.
„Sunt mulți instalatori noi, abia intrați pe piață, care nu au capacitatea de a achiziționa constant panouri și de a le și instala. Firmele instalatoare trebuie să aibă lichidități și un cash flow pozitiv, deci să dispună de finanțe constant, pentru a putea avea stoc de echipamente și angajați pentru a le putea monta. Chiar daca firmele mici vor putea instala sute de sisteme, nu le vor putea gestiona ulterior”, arată specialiștii în fotovoltaice.
Datele personale și actele caselor românilor pot fi folosite de speculanți
Problema majoră este că în această grabă de a obține finanțare, datele personale și actele locuințelor românilor – inclusiv CNP, copii ale actelor de identitate sau contracte – sunt colectate și folosite în mod iresponsabil de către speculanți. Această situație încalcă grav legislația privind protecția datelor cu caracter personal și expune cetățenii la riscuri semnificative.
Kilowat face un apel ferm către toți cetățenii să fie extrem de atenți la persoanele sau firmele cărora le încredințează documentele personale. Orice promisiune de înscriere rapidă, în schimbul unor taxe, trebuie privită cu scepticism. Riscurile sunt mari, iar cei care apelează la astfel de practici pot ajunge să își compromită securitatea datelor și, implicit, șansele de a obține finanțarea dorită.