Privatizarea Poştei, negociată la Bruxelles. Autorităţile discută despre conversia datoriilor la buget în acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bpost vrea să se asigure că nu va primi vreo amendă de la Comisia Europeană după ce va prelua Poşta Română
bpost vrea să se asigure că nu va primi vreo amendă de la Comisia Europeană după ce va prelua Poşta Română

Autorităţile române discută la Bruxelles cu reprezentanţi ai Comisiei Europene despre preluarea Poştei Române de către bpost (Belgian Post Group) şi conversia datoriilor companiei de stat în acţiuni, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Astăzi (n.r. - luni) vom avea o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene şi împreună cu autorităţile române va fi prezentă şi Poşta Belgiană, care este interesantă de cumpărarea Poştei Române. Subiectul este să eliminăm obstacole în calea privatizării Poştei Române, în speţă suspiciuni privind acordarea în trecut sau în prezent a unor ajutoare de stat“, a spus Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Şeful Consiliului Concurenţei a adăugat că Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Română şi să discute despre o posibilă conversie în acţiuni a datoriilor pe care le are Poşta către bugetul de stat.

„Poşta Belgiană vrea să se asigure că nu există riscul să fie sancţionată, să cumpere Poşta Română şi să se trezească după un an sau doi ani că primeşte o amendă pentru lucruri făcute în trecut de Poşta Română. Discutăm şi despre o conversie a datoriilor pe care le are Poşta Română către bugetul de stat în acţiuni, deci în esenţă o eliminarea a datoriilor pe care le are Poşta Română în momentul de faţă către bugetul de stat tocmai pentru a o face mai atractivă în vederea privatizării“, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Concurenţa, problemă mare

Bpost, operatorul poştal  din Belgia, ar fi interesat şi de finalizarea investigaţiilor Consiliului Concurenţei privind legislaţia naţională a concurenţei în privinţa Poştei Române.

„Poşta Belgiană ar fi interesată şi de finalizarea investigaţiilor pe care le are Consiliul Concurenţei din punct de vedere al legii naţionale a concurenţei în privinţa Poştei Române, lucru în care suntem avansaţi şi în termen scurt vom finaliza investigaţia care este în curs. Dar grosul discuţiilor este să se asigure că nu există probleme din trecut sau că se rezolvă problemele din trecut şi că ceea ce vrea statul român de la Poştă în momentul de faţă, faptul că i-a încredinţat distribuţia pensiilor, faptul că i-a încredinţat distribuţia scrisorilor către populaţie, că aceste încredinţări sunt avantajoase pentru Poşta Română şi compatibile cu legislaţia european“, a menţionat Chiriţoiu.

Întrebat dacă faptul că este un singur ofertant creează statului român o poziţie de vulnerabilitate, Bogdan Chiriţoiu a spus că „evident că nu este o mare fericire“ negocierea cu un singur ofertant, dar a fost o procedură deschisă, iar prima dată când statul a dorit să vândă Poşta Română nu a venit nimeni, iar apoi, după reluarea procedurii, doar Poşta Belgiană s-a arătat interesată.

bpost vrea 51% din acţiuni

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a acceptat oferta neangajantă depusă de operatorul belgian de servicii poştale bpost pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile deţinute la Compania Naţională Poşta Română.

Admiterea bpost presupune, în principal, acces la camera de date, întâlniri operaţionale cu managementul companiei şi negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o ofertă finală fermă pentru achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Poşta Română.

Datorii şi pierderi 

Ion Smeeianu, fostul şef al Poştei, afirma în 2013 că situaţia financiară negativă a companiei şi datoria calculată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au îndepărtat potenţialii investitori.

La finele anului 2013, datoriile totale ale Poştei însumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

În decembrie 2014 MSI a anunţat că Poşta Română va încheia anul 2014 cu un profit operaţional de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei în 2013.

În perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi în fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei.

MSI deţine un pachet de acţiuni reprezentând 75% din capitalul social al Poştei Române, restul acţiunilor revenind Fondului Proprietatea.

Statul belgian controlează puţin peste 50% din acţiunile companiei bpost, diferenţa de 49,54% fiind în posesia unor investitori privaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite