Primii acţionari români ai Facebook au câştigat peste 2,5% în prima zi de tranzacţionare a titlurilor celei mai mari reţele sociale pe Bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titlurile Facebook  au intrat vineri pentru prima oară la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti FOTO Reuters
Titlurile Facebook  au intrat vineri pentru prima oară la tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti FOTO Reuters

Vineri a fost prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Facebook la Bucureşti, pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei locale. Cei care au cumpărat titluri ale celei mai mari reţele sociale din lume au încheiat ziua pe plus, adică un plus de peste 2,5%.

În cadrul şedinţei de vineri, au avut loc însă doar cinci tranzacţii cu 54 de titluri Facebook (FB), valoarea lor fiind de aproape 5.200 de lei. Dacă la deschiderea şedinţei de vineri un titlu era cotat la 96 de lei, la închidere, valoarea unei acţiuni era de 96,1 lei, adică cu 2,62% mai mare.

Cotaţiile titlurilor FB pe Bursa de la Bucureşti sunt cele de pe bursa americană Nasdaq în echivalent lei. Titlurile Facebook au deschis vineri pe Nasdaq la un nivel de 27,07 dolari/acţiune şi au închis şedinţa la 27,485 solari.   

La şapte luni de la listarea pe bursa americană Nasdaq, cea mai mare reţea de socializare din lume a ajuns şi pe Bursa de la Bucureşti. Acţiunile Facebook au intrat vineri, 7 decembrie, la tranzacţionare pe sistemul alternativ (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti.

Titlurile Facebook au fost aduse pe piaţa de capital locală de casa de brokeraj Tradeville, care a cotat pe piaţa locală şi alte companii internaţionale. Tradeville este market maker pentru aceste acţiuni, astfel că ţine preţul de la Bucureşti la un nivel foarte apropiat de cel de pe piaţa Nasdaq din SUA. Totodată, investitorii vor găsi permanent contraparte atât la vânzarea, cât şi la cumpărarea acţiunilor.

Casa de brokeraj a anunţat încă din luna august că intenţionează să aducă titlurile Facebook pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la BVB. Imediat după listarea Facebook, în luna mai, Tradeville a permis clienţilor săi să mizeze pe scăderea preţului acestor acţiuni, prin intermediul tranzacţionării contractelor pentru diferenţă (CFD) cu activ suport pe titlurile celei mai mari reţele sociale.

„Facebook a fost o acţiune destul de volatilă şi am aşteptat să se stabilizeze, să nu mai fluctueze atât de mult. Am aşteptat şi să fie publicate rezultate financiare şi să vedem care este reacţia investitorilor. Credem că a ajuns într-un punct încât să fie atractivă. Preţul este la un nivel atractiv“, a declarat recent pentru “Adevărul” Victor Stănilă, directorul de comunicare al Tradeville.

Cum cumperi acţiuni FB

Pentru ca investitorii români să poată cumpăra acţiuni ale unor companii străine direct de pe Bursa de la Bucureşti este nevoie ca un broker local să cumpere titlurile respective de pe bursa externă, unde sunt listate companiile respective, şi să le aducă la tranzacţionare pe sistemul alternativ la BVB.

Tranzacţiile pe unele burse externe au costuri mai ridicate din cauza comisioanelor. Spre exemplu, o investiţie pe piaţa americană ar trebui să fie în valoare de cel puţin 10.000-15.000 de euro, astfel că aducerea de acţiuni americane la Bucureşti este mai accesibilă pentru micii investitori.

Start cu stângul pe Nasdaq

Oferta prin care Facebook s-a listat a fost una dintre cele mai mari derulate în sectorul tehnologic. În primele patru luni pe bursă, preţul acţiunilor Facebook a scăzut puternic, de la 38 de dolari la listare, la aproape 18 dolari.

Ulterior, acţiunile au început să recupereze din pierderea severă înregistrată în primele luni, iar de la începutul lunii septembrie preţul a urcat cu aproximativ 38%, astfel că la închiderea şedinţei de miercuri, aceste titluri erau cotate la 26,36 dolari. Preţul este cu 30% sub cel la care s-a listat compania.

Compania Facebook deţine şi operează cea mai mare reţea socială din lume, lansată în februarie 2004. La mijlocul lunii septembrie din acest an, Facebook a atins un miliard de utilizatori activi lunar. Facebook este acum al doilea cel mai vizitat site de pe Internet, după motorul de căutare Google.   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite