Preţurile petrolului continuă să crească, după ce Arabia Saudită a susţinut ideea reducerii producţiei OPEC+
0Preţurile petrolului au crescut marţi cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Arabia Saudită a susţinut ideea reducerii producţiei OPEC+ pentru a susţine preţurile în cazul revenirii pe piaţă a ţiţeiului iranian şi în perspectiva unei reduceri a stocurilor în Statele Unite, transmite Reuters.

Ministrul saudit al Energiei a declarat că OPEC+ are mijloacele pentru a face faţă provocărilor, inclusiv reducerea producţiei, a relatat luni agenţia de ştiri de stat SPA, citând comentariile făcute de Abdulaziz bin Salman pentru Bloomberg, transmite News.ro.
Potrivit sursei citate, cotaţia ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a câştigat 2,92 dolari, sau 3%, până la 99,40 dolari pe baril.
De asemenea, preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a crescut cu 2,96 dolari, sau cu 3,3%, la 93,32 dolari.
,,O mare parte din impulsul din spatele creşterii de astăzi este determinat de comentariile din Arabia Saudită care fac aluzie la o posibilă reducere a producţiei în încercarea de a stabiliza piaţă. Desigur, din perspectiva saudiţilor, preţurile stabile sunt egale cu preţuri ridicate, iar instabilitatea este egală cu preţuri scăzute”, a declarat Jim Ritterbusch, de la firma de consultanţă pentru tranzacţionarea petrolului Ritterbusch and Associates.
Ministrul saudit a spus că pieţele pe hârtie şi cele fizice ale petrolului au devenit ,,deconectate”.
Cu toate acestea, nouă surse din cadrul OPEC au declarat marţi, pentru Reuters, că reducerea producţiei OPEC+ ar putea să nu fie iminentă şi ar coincide cu revenirea Iranului pe pieţele petroliere, dacă Teheranul va încheia un acord nuclear cu Occidentul.
Un înalt oficial american a declarat luni ,pentru Reuters, că Iranul a renunţat la unele dintre principalele sale cereri privind reluarea unui acord.
Preţul petrolului a crescut vertiginos în 2022, apropiindu-se în martie de maximul istoric de 147 de dolari, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a amplificat îngrijorările privind aprovizionarea.
Temerile legate de o recesiune globală, inflaţia şi cererea mai slabă au afectat de atunci preţurile.
Subliniind oferta limitată, cele mai recente rapoarte săptămânale ale stocurilor din SUA sunt de aşteptat să arate o scădere de 1,5 milioane de barili a stocurilor de ţiţei.
Alte scumpiri în energie
Potrivit datelor transmise, miercuri, de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), în ultimele 7 zile (16-23 august 2022) prețul gazelor naturale pe cea mai mare bursă de gaze din Europa, bursa din Olanda a prezentat o creștere de 23%, atingând valori de 276 euro/MWh.
„Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de cel puțin 330 euro/MWh.”, precizează Dumitru Chisăliţă, preşedinte AEI.
De aseemnea, cărbunele a prezentat o creștere a prețului de 17%, atingând un nivel de cca. 421 USD/tonă . Previziunile sunt ca în iarnă să ajungă la un nivel de 510 USD/tonă.
În acelaşi timp, în România, preţul mediu al energiei electrice cu livrare în ziua de marţi a ajuns la peste 3.000 de lei/MWh, fiind cel de-al doilea preţ ca mărime pentru această zi din Europa, după cel din Ungaria.
Totodată, prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de miercuri de pe piața pentru ziua următoare, a fost stabilit la 3083 lei/MWh (631 euro/MWh), cu 75 de lei peste cel aferent livrarilor de marti, de 3.008 lei/MWh (sau 616 euro/MWh).
Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi miercuri în intervalul orar 19.00 - 20.00, 4.152,5 lei/MWh. Ziua precedentă, în același interval orar, cel mai mare preț a fost de 3.879 de lei/MWh.