Cel mai mare producător de orez din lume a interzis exporturile. Prețurile, deja record, cresc și mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India, cel mai mare exportator de orez din lume, a impus recent o interdicție asupra exportului de orez alb pentru a stabiliza prețurile interne în creștere și pentru a asigura securitatea alimentară. Această măsură, împreună cu o taxă de 20% pe exporturile de orez fiert, a stârnit temeri legate de inflația alimentară globală și a afectat mijloacele de trai ale fermierilor.

Culturile de orez din India au fost afectate de inundațiile severe din vară. FOTO Shutterstock
Culturile de orez din India au fost afectate de inundațiile severe din vară. FOTO Shutterstock

Mai multe țări care depind de veniturile de pe urma cultivării de orez au solicitat de urgență derogări de la interdicție, deoarece peste trei miliarde de oameni din întreaga lume se bazează pe orez ca aliment de bază, iar India contribuie cu aproximativ 40% la exporturile mondiale de orez.

Recoltele de orez, distruse de inundații

Satish Kumar, un fermier din a treia generație din Haryana, India, se uită la orezăria sa scufundată, deplângând pierderile enorme pe care le-a suferit, scriu jurnaliștii CNN. Ploile torențiale s-au abătut asupra nordului Indiei, provocând alunecări de teren, inundații bruște și distrugând puieții proaspăt plantați. Kumar, care se bazează exclusiv pe cultivarea orezului pentru a-și hrăni familia, a fost nevoit să ia împrumuturi pentru a-și replanta câmpurile. Cu toate acestea, problemele sale nu se termină aici.

Economiștii avertizează că interdicția, alături de perturbările cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și de fenomene meteorologice precum El Niño, ar putea avea reverberații semnificative pe piață, afectând în special populația săracă din țările din sudul lumii. Kumar își exprimă frustrarea, afirmând că interdicția nu va duce la creșterea ratelor pentru agricultori, deoarece creșterile prețurilor de piață cauzate de recoltele slabe nu se traduc în câștiguri neașteptate pentru aceștia. „Inundațiile au fost o lovitură mortală pentru noi, fermierii. Această interdicție ne va termina”, deplânge el.

Investitorii din SUA au făcut stocuri de orez

Interdicția de export a declanșat, de asemenea, cumpărături de panică în Statele Unite, ceea ce a făcut ca prețurile orezului să urce la un nivel aproape maxim al ultimilor 12 ani, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Deși interdicția nu se aplică orezului basmati, orezul alb non-basmati reprezintă aproximativ 25% din exporturile Indiei. Măsura a contribuit la preocupările la nivel mondial cu privire la disponibilitatea cerealelor de bază și la posibilitatea ca milioane de oameni să sufere de foame.

Arif Husain, economist-șef la Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (PAM), subliniază că recoltele de orez, grâu și porumb reprezintă cea mai mare parte a alimentelor consumate de persoanele sărace din întreaga lume.

Apeluri internaționale către India pentru reluarea exporturilor

Având în vedere că prețurile orezului au crescut în Nepal și Vietnam, iar prețurile interne ale orezului au crescut semnificativ în Thailanda, țări precum Singapore, Indonezia și Filipine au făcut apel la India să reia exporturile de orez. Fondul Monetar Internațional (FMI) a încurajat, de asemenea, India să elimine restricțiile, avertizând că acestea ar putea exacerba inflația alimentară globală.

Fermierii indieni, care reprezintă aproape jumătate din forța de muncă a țării, au fost grav afectați de interdicție și de fenomenele meteorologice extreme. Sosirea târzie a musonului a dus la un deficit mare de apă până la jumătatea lunii iunie, urmat de ploi abundente care au provocat pagube semnificative culturilor.

Surjit Singh, un alt fermier din Haryana, dezvăluie că a pierdut aproximativ 30% din recoltele sale din cauza inundațiilor. Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că guvernele trebuie să se pregătească pentru mai multe fenomene meteorologice extreme și temperaturi record, pe măsură ce fenomenul de încălzire El Niño se instalează.

Țările sărace vor fi cele mai afectate

Interdicția de export a orezului a provocat îngrijorări și în rândul comercianților din cele mai mari centre de comercializare a orezului din New Delhi, care au rămas cu cantități uriașe de stocuri și trebuie să găsească noi cumpărători pe piața internă. Cu toate acestea, efectele interdicției vor fi resimțite mult dincolo de granițele Indiei.

Arif Husain de la PAM avertizează că țările sărace, importatoare de alimente din Africa de Vest, sunt cele mai expuse riscului. „Interdicția vine pe fondul războiului și al unei pandemii globale. Trebuie să fim foarte atenți când vine vorba de alimentele noastre de bază, pentru a nu ajunge să creștem inutil prețurile. Pentru că aceste creșteri nu sunt lipsite de consecințe”, avertizează el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite