India ar putea vinde grâu pe piaţa liberă. „Avem suficiente stocuri”

0
Publicat:

India are suficiente stocuri de orez şi grâu, iar Guvernul va vinde grâu pe piaţa liberă dacă va fi nevoie să controleze preţurile, a anunţat luni Sudhanshu Pandey, de la Ministerul pentru Protecţia Consumatorului, Alimente şi Distribuţie Publică, transmite Reuters.

Preţul cerealelor a crescut cu 1,5% în septembrie, Foto: Shutterstock
Preţul cerealelor a crescut cu 1,5% în septembrie, Foto: Shutterstock

În mai, autorităţile de la New Delhi au interzis exporturile de grâu, pe fondul scăderii producţiei, ca urmare a unor valuri extreme de căldură. India este al doilea mare producător mondial de grâu.

De asemenea, India a restricţionat exporturile de orez, din cauza scăderii producţiei.

,,Avem suficiente stocuri de orez şi grâu şi nu există motive de îngrijorare", a declarat Sudhanshu Pandey la o conferinţă de presă, informează Agerpres.

,,Vom interveni dacă va fi necesar", a răspuns oficialul când a fost întrebat dacă Executivul va vinde stocuri de alimente pe piaţa liberă, pentru a ţine sub control preţurile pe plan local.

Preţurile alimentelor au urcat în India cu 8,60% în septembrie, faţă de un avans de 7,62% în august, în urma majorării preţurilor cerealelor şi legumelor.

La începutul următorului an fiscal, la 1 aprilie 2023, stocurile de grâu ale Indiei în depozitele de stat ar urma să se situeze la 11,3 milioane de tone, iar cele de orez la 23,7 milioane de tone, a estimat Pandey.

Preţul grâului pe piaţa mondială a explodat după ce blocada rusească asupra porturilor ucrainene a paralizat exporturile de grâu ale Ucrainei, ceea ce împins în sus preţurile la alimente.

Deşi un acord pentru deblocarea porturilor ucrainene, convenit în luna iulie, a ajutat la reducerea preţurilor, escaladarea războiului din Ucraina a readus preţul grâului la nivelul la care era înainte.

Lunea trecută, cotaţia grâului a crescut cu peste 4%, după ce capitala Ucrainei a suferit primele sale atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni.

Preţul cerealelor a crescut în septembrie

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunţat recent că preţul cerealelor a crescut cu 1,5% în septembrie, în condiţiile în care preţurile internaţionale la grâu au revenit pe o creştere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA şi Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană, dar şi a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

FAO şi-a revizuit şi estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior.

Noua estimare este cu 1,7% sub producţia realizată în 2021. Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO şi-a îmbunătăţit estimările în luna septembrie privind producţia mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producţia din 2021, graţie unor producţii peste aşteptări în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.

În ceea ce priveşte România, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat, în urmă cu puţin timp, că producţia de grâu obţinută de ţara noastră în acest an ,,înmagazinată şi aflată sub cheie" este de peste 9 milioane de tone.

,,Vreau să felicit, în primul rând, cultivatorii de grâu, care în anul acesta deosebit au putut să obţină o producţie înmagazinată şi aflată sub cheie, care asigură necesarul de hrană al ţării şi disponibilităţi pentru export. Este o producţie care a dat dimensiunea preocupării şi în acelaşi timp a priceperii fermierilor, folosindu-se de dotările pe care le-au putut avea şi le-au putut folosi, evident, în spaţiul acesta deschis, unde timpul te mână spre o decizie rapidă şi spre o acţiune concretă. La încheierea recoltării, fermierii au adunat 9 milioane de tone de grâu, ceea ce înseamnă o producţie care se înscrie în rezultatele obţinute de-a lungul vremii, cu excepţia anului 2021, unde a fost un salt de peste 10 milioane de tone", a precizat ministrul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite